Защо е толкова прекрасно да бъдеш влюбен

Мария
Написана от Мария август 8, 2016 22:39

Защо е толкова прекрасно да бъдеш влюбен

Акценти:

  • Воля - безсъзнателно
  • Ръководство - походка
  • Случайност - вяра

Свързани:

Очаровани сме, покорени, главата ни се върти и сърцето бие лудо. Затова вече точно знаем какъв е смисълът на живота. Разбира се, това е, за да бъдем заедно, тук и завинаги! Но какво, ако страстта възниква благодарение на специфични вещества в кръвта и образи в нашето безсъзнателно?

Основните идеи

Изпълняваме програма за продължаване на рода. Действието на хормоните ни изпълва с еуфория, кара ни да желаем и да зависим от другиго.
Връщаме се в детството, преживявайки това прекрасно чувство за цялостност, което ни е съединявало ни с нашата майка в началото на живота.
Виждаме по-доброто в другия, надарявайки го само с желаните за нас черти.

Но ослепителният идеал действително може да ослепява.
Изследваме алхимията на любовта – тестостерон, окситоцин, ендорфин и лулиберин… Всички тези вещества изпълват в огромни количества кръвта ни, когато срещаме нашия избраник.

Само да се влюбим и нашият организъм се превръща в лаборатория на полуделия химик. Може да се каже, че сме биохимически роботи, тъй като сме програмирани за продължение на рода.

И нашето тяло произвежда най-сложните химически вещества, взаимодействието на които осигурява реакция и поведение, водещи до изпълнение на тази програма.

С помощта на съзнанието не можем да контролираме това. Тъй като продължението на рода е много по-древен инстинкт, отколкото самото човечество. Затова и на повечето влюбени им се струва, че техните чувства не са им повече подвластни.

Първоначално се освобождава тестостерон – хормонът на сексуалното желание – образува се както в мъжкия, така и в женския организъм. Впоследствие лулиберин – и изпитваме жажда за взаимни докосвания, ласки, прегръдки и целувки. Допаминът и норадреналинът предизвикват прилив на сили.

Ако пък субектът на любовта изчезне от полезрението, нивото на допамина спада – и чувстваме тъга и опустошеност. Затова по време на оргазъм се случва истински взрив на ендорфини – те радикално променят състоянието на съзнанието, привеждайки ни в екстаз и понижава критичността.

Ако разумно и критично избираме своя идеал, човечеството просто би измряло.
Виждаме в розово целия свят – и първо на своя партньор.

Това е подарък на природата, много приятен, но не безкористен, който обслужва също инстинкта за продължение на рода.

И така – ето го прекрасният принц, точно пред нас.
Какво се случва, когато се отърсим от вълшебните фантазии, разочарованието е неизбежно? Съвсем не е задължително. Докато чувствата безумстват, в нашия организъм се освобождава окситоцин – хормон на привързаност.

Благодарение на неговата наслада преминава в чувство за общност, което впоследствие може да се превърне в дълбока любов.

Познато лице

Но за да забълбука алхимичната колба на любовта, е необходима среща с някого. По някакви суеверия разпознаваме този човек сред множество други?

Сега сме склонни да вярваме, че срещата се случва по волята на случайността. А психолозите предполагат, че ни ръководи безсъзнателното. Чий е този глас, черти на лицето, осанка или походка, които пробуждат в нас дремещата памет за най-първата и най-дълбоката емоционална връзка в нашия живот – с нашата майка.

Влюбването се основава на дълбокото тъждество между себе си и другия човек. И така вече е било в детството – човек не се чувства отделен, а представлява единно цяло със своята майка. Първоначално то не съществува само по себе си.

За няколко дни или часове, прекарани с нас партньорът ни става жизнено необходим.

Защо е толкова прекрасно да бъдеш влюбен
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 8, 2016 22:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи