Защо е толкова трудно да започнем нов живот от понеделник

Мария
Написана от Мария март 21, 2016 09:36

Защо е толкова трудно да започнем нов живот от понеделник

Акценти:

  • Енергия - управление
  • Почивни дни - безцелно прекарване
  • Начинание - прекъсване

Свързани:

При управлението на енергията има още и един важен нюанс, който следва да се засегне, а именно как все пак да започнем и да не изоставим начинанието още в началната му фаза.

И това, че днес е понеделник – началото на седмицата, означава, че точно сега и то сутрин е най-подходящото време за разискване на тази тема.

Действията, произтичащи от нашия естествен стремеж към промени, обикновено се свежда до това да поемаме по-големи отговорности по всички аспекти от нашия живот или пък да се опитваме да променим само този, който най-много ни вълнува.

Към първия случай може да се отнесе случая, когато някой рязко е решил да води здравословен начин на живот – правилно да се храни, да спортува, навреме да си ляга и да става.

Няколко седмици всичко върви както трябва – начинаещият привърженик на философията на здравословния начин на живот яде само органична храна, ходи редовно на тренировки и ляга да спи строго по график. Но след това се случва срив и всичко отива по дяволите.

Друг пример – решавате, че трябва да свалите килограми и започвате да бягате сутрин. 2 дни ставате сутрин от леглото, обличате се, обувате се и излизате на студа, на третия – завързвате връзки на маратонките и поглеждате към прозореца, виждате, че навън вали и се отказвате, на четвъртия – будилникът ви звъни, и си казвате ще поспя още 5 минути и ще стана, но това така и не се случва.

Картината ни е позната на всички.

Защо прословутите изменения не се случват и в единия, и в другия случай. Обяснението е много просто.

Попитайте познатите си, попадали ли са в ситуация, когато са започвали нещо и са го зарязвали по средата на пътя, а след това им задайте въпроса защо така се е случило.

Ще получите различни варианти на отговорите, например, че е изчезнал интереса, нямало време, дотегна ми.

Всъщност, каквато и формулировка да предпочетем, зад нея често се крие истинската причина – липсата на енергия за извършване на каквито и да е действия.

Същевременно обаче тези, които по определение трябва да използват личните си ресурси ефективно, не са в състояние да го правят, става въпрос за лидерите.

Известният бизнес-куоч Тони Шварц се позовава на резултатите от „Енергийния аудит“, проведен сред 160 топ мениджъри, от които 80% са се оплаквали, че не им стига времето за стратегически размишления, без да се говори за действия.

Накратко казано, хората разходват повече енергия, отколкото успяват да си набавят. Ако я карахме така и с парите, най-накрая щяхме да разоряваме. Обаче ако и с енергията постъпваме по този начин, прегаряме.

Осъзнавайки, че проблемът с нашето неумение да продължаваме започнатото, стои в сферата на управление на енергията, е разумно да си дадем въпроса – в какво инвестираме времето си, предназначено за попълване на енергията. Става дума за почивните дни и отпуските.

За съжаление, повечето от нас прекарват тези дни безцелно или се потапят в бита, който не им доставя удоволствие и който често противоречи на техните ценности.

Типичната картина на един семеен уикенд изглежда приблизително така – в събота сутринта измъчените от офисната рутина съпрузи се стараят да компенсират недоспиването от седмицата.

Но не им се получава – на жената ѝ се е натрупала огромно количество домакинска работа, с която тя се захваща, като предварително изпраща съпруга си на разходка с детето.

Защо е толкова трудно да започнем нов живот от понеделник
4.5 (90.29%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 21, 2016 09:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи