Защо едни хора почерняват на слънце, а други изгарят

Мария
Написана от Мария август 2, 2015 22:56

Защо едни хора почерняват на слънце, а други изгарят

Акценти:

  • Слънчева активност - най-голяма
  • Преждевременно стареене - кожа
  • Онкологични заболявания - развитие

Свързани:

Началото на август е времето, когато по-голямата част от хората вземат полагаемата им се годишна отпуска и незабавно се отправят към родните или чуждестранните морски курорти.

Но едни, когато се попекат на слънце, получават красив шоколадов загар, а за други продължителният престой под директната слънчева светлина на плажа завършва със слънчеви изгаряния. Защо се получава така?

Защо някои получават приятен шоколадов загар, а други болезнени слънчеви изгаряния?

Слънцето, както е известно, е естествен източник на ултравиолетови лъчи, които на свой ред оказват увреждащо въздействие върху кожата.

Интензивното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата, надвишаващо нейната защитна способност да потъмнява и съответно да се формира приятен кафяв загар, предизвиква изгаряния.

Освен това ултравиолетовата радиация притежава свойството да предизвиква мутации, които на свой ред, могат да доведат до преждевременно стареене на кожата и развитие на онкологични заболявания – в частност рак на кожата и меланом.

Организмът на човека има естествена защита срещу ултравиолетовото излъчване – меланин. Това вещество се явява тъмен пигмент, съдържащ се в кожата.

Меланинът придава на клетките на кожата тъмен цвят и по този начин намалява пагубното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху организма.

При някои хора меланинът присъства в кожата в големи количества, което я прави по-тъмна и по-малко уязвима към въздействието на ултравиолетовите лъчи. При другите, светлокожите меланин се съдържа в малки количества.

Меланинът се образува под въздействието на умерени дози ултравиолетово излъчване. Вследствие на този процес се появява и загарът.

Но и наличието на шоколадов тен не е гаранция, че кожата е напълно защитена от увреждащото въздействие на слънчевите лъчи.

Хората без значение цветът на тяхната кожа са предразположени към слънчеви изгаряния. Просто рискът от изгаряне на слънце е по-висок при тези хора, в чиято кожа се съдържа по-малко количество меланин, тоест при светлокожите.

Как да се предпазите от слънчеви изгаряния и да получите приятен шоколадов загар?

Известно е, че колкото повече преки слънчеви лъчи са попаднали върху кожата ви, толкова по-голяма доза ултравиолетова радиация тя е получила и съответно толкова по-висок е риска от развитие на слънчево изгаряне.

Рискът от получаване на слънчево изгаряне е най-висок именно в настоящия летен период, особено в периода от време – от 11 до 15 часа, през зимните месеци е почти невъзможно човек да изгори, поради различният ъгъл на слънчевите лъчи.

И все пак пикът на ултравиолетовата радиация е по обяд.

Важно!

След прекалено силно слънчево изгаряне, при които кожата започва да се бели около ден след това, е възможно по зачервените места да възникнат бенки.

В такъв случай дерматолозите препоръчват максимално да се избягва престоят под пряка слънчева светлина.

Също така съществуват и други фактори, увеличаващи вероятността от появата на слънчево изгаряне.

Така например престоят на прекалено светъл пясък, водна повърхност или друг материал, притежаващ свойството да отразява ултравиолетовите лъчи, обуславя доста по-интензивното им въздействие върху кожата и съответно по-висок риск от възникване на изгаряне.

Отчитайки всички тези факти, се старайте да не стоите на слънце в часовете на най-голяма негова активност – постарайте се да посещавате плажа или до 10 сутринта, или след 16 часа.

Също така обличайте светли дрехи, а на непокритите участъци от тялото нанасяйте слънцезащитни средства.

Това ще позволи не само да получите красив слънчев загар, но и ще предотвратите изгарянията и съществено ще намалите риска от преждевременно стареене на кожата и развитие на онкологични заболявания.

Защо едни хора почерняват на слънце, а други изгарят
4.5 (90.97%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 2, 2015 22:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи