Защо европейците се страхуват от японски робот – пълно копие на човек

Мария
Написана от Мария март 19, 2016 03:05

Защо европейците се страхуват от японски робот – пълно копие на човек

Акценти:

  • Роботи - хуманоиди
  • Притеснение - интелектуално развитие
  • Изобретение - японска компания

Свързани:

Японският електротехнически концерн Тошиба показал на търговско изложение в Берлин най-новият модел на робота от серията Чихира.

Основната задача на неговите разработчици е да го направят максимално да прилича на човека. Специално за изложението в неговия репертоар бил добавен и немски език.

Представители на Тошиба разказали в интервю за медиите, че проектантите специално регулирали Чихира, за да бъдат движенията ѝ достатъчно плавни.

Но един от експертите отбелязал, че твърде човешкият облик на робота може да изплаши западната аудитория.

Професор Ноъл Шарки – специалист по робототехника от Университета Шефилд заявил, че според него роботът изглежда малко призрачно.

Външността на Чихира се сторила призрачна на професора, защото до сега разликата между робота и човека беше очевидна и с невъоръжено око, и ние предпочитаме роботите да изглеждат като такива, а не като нас.

Туристически съвети

Тошиба доведе Чихиру Канае,така се нарича последният модел от тази серия, в Берлин, надявайки се, че ще стане важен атрибут на туристическата индустрия.

Чихури била сложена на щанда за информация, където отговаря на устните въпроси на посетителите за провеждането на конференции.

Това е първата поява на този робот извън границите на Япония. Официално моделът е бил представен на публиката миналия месец.

Почти като нас

Идеята на разработчиците от Тошиба била да направят Чихира почти еднаква с човека, защото хората, особено от старото поколение, смятат, че такъв външен вид е по-привлекателен и доброжелателен.

За тях това било особено важно, тъй като те планират тя да работи не само в туристическия бизнес, но и в старческите домове.

Според представителите на Тошиба старите хора предпочитат да общуват с робот, а не с жив човек, тъй като в този случай те могат да зададат въпрос толкова пъти, колкото им е нужно, за да разберат, без да се срамуват.

Но този аргумент не се сторил достатъчно убедителен за професор Шарки. Според него това е наистина забележителен робот, но все пак малко прилича на убиец-психопат.

И в последно време мненията относно това как именно трябва да изглежда един робот-андроид стават все по-полярни, коментира той изявленията на разработчиците.

Резултатите от допитванията в Япония и САЩ показват, че японците искрено и честно желаят роботите по нищо да не се отличават от човека, докато на Запад хората предпочитат да нямат никакви съмнения относно това, че имат работа с машина.

Професор Шарки предпочита да знае точно, че има работа с робот, и желае да бъде лъган от хуманоидна външност.

Хотелският робот

Пълно противоположност на стратегията на Тошиба е резултат от сътрудничеството на корпорацията IBM със световноизвестната верига хотели и курорти Хилтън.

Във веригата хотели в щата Вирджиния роботът информира гостите за местните забележителности.

Този робот по никакъв начин не може да бъде сбъркан с човек, тъй като е нисък и откровено пластмасов, и е изобретение пак на японска компания.

Всъщност европейците и като цяло Западът се притесняват, че навлизането на тези роботи в масова употреба може да доведе до загуба на работни места, защото както е видно в този случай те заместват един служител на информация, а в бъдеще с тяхното усъвършенстване да могат да заместват и екскурзоводи.

Но от друга страна това може да се окаже полезно за хората, тъй като ще ги тласне към интелектуално развитие.

Защо европейците се страхуват от японски робот – пълно копие на човек
4.6 (91.71%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 19, 2016 03:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи