Защо фекалната терапия напълно ще замени антибиотиците

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2015 15:52

Защо фекалната терапия напълно ще замени антибиотиците

Акценти:

  • Правилен баланс - бактерии
  • Антибиотична устойчивост - бактерии
  • Фекална терапия - приложение

Свързани:

Методиката за излекуване на инфекции с помощта на донорски фекалии се оказва изключително успешна и се използва все по-широко.

Псевдомембранозният колит е тежко инфекциозно заболяване, развиващо се на фона на унищожаването на нормалната чревна микрофлора на червата. Негов причинител е анаеробната грам-положителна бактерия от рода Clostridium difficile, която е устойчива на въздействието на антибиотиците.

Днес в САЩ, страдащите от това заболяване, наброяват около 100 хиляди души, за България данни не са известни. Но имайки предвид съотношението между населението на двете държави, се предполага, че у нас броят на болните от псевдомембранозен колит е малко над 2000 души.

Около 14 хиляди случаи ежегодно завършват с летален изход, и почти 25% от хората заболяват отново, след като по всичко е изглеждало, че заболяването е останало в миналото.

Лечението на чревни инфекции с помощта на микроорганизми, съдържащи се във фекалните маси, се практикува отдавна. Още през 1958 година на учените им хрумва да с борят с „лошите“ бактерии, като осигуряват сблъскването им с „добрите“.

Материалът се взимал от изпражненията на здрави хора, но основният проблем начинът на неговото прилагане.

Едва миналата година бяха успешно създадени таблетки със замразени фекалии, които не са загубили полезните си свойства. Методът е доста спорен, и не във всички щати на САЩ е одобрен официално от властите.

Но специалистите са убедени в неговата ефективност, и за тази цел продължават да документират експериментите си.
В рамките на един от тях на 20 души, страдащи от чревно разстройство, било предложено да приемат по 15 капсули със замразени фекални маси в продължение на 2 дни.

14 от участниците за този период се излекували от диария, на 4 им се наложило да преминат през допълнителен двудневен курс, и само на 2 пациенти лечението не помогнало.

Въпреки това, до масови мащаби на прилагане на фекалната терапия е рано все още – лекарите напомнят, че е възможно в организма на пациента заедно с полезните бактерии да постъпят и вредни. Методът е все още нов и изисква провеждането на допълнителни изследвания.

Във фекалните маси се съдържат множество микроорганизми, необходими за функционирането на червата. Правилният баланс на патогенните и полезните бактерии осигурява неговото правилна работа, тъй като доминирането на патогенните микроорганизми води до сериозни проблеми със здравето.

С помощта на фекалната терапия е бил излекуван болен от псевдомембранозен колит с изключително тежка диария, която поради силното обезводняване на тялото, е застрашавала живота му.

Но самата извършване на терапевтичните процедури създавало редица неудобства – фекалии с помощта на тръба или се прекарвали през носа, или се въвеждали чрез клизма. Това са не само неприятни усещания. Но и определени рискове. Освен това този вид лечение не може да стане масов.

И създадените таблетки със замразени фекалии, които са също толкова ефективни, колкото и описаният по-горе метод, отварят вратата за по-широкото използване на фекалната терапия в медицината, първоначално за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, а впоследствие списъкът вероятно ще се разширява, с напредване на изследванията.

Тъй като понастоящем са проведени само няколко, които са доста ограничени що се отнася за броя на хората, които са се включили в тях.

Ако фекалната терапия успее да се наложи в медицинската практика, то най-вероятно ще бъде преодолян и проблемите със заплашителното разрастване на антибиотичната устойчивост на все повече и повече бактерии.

Защо фекалната терапия напълно ще замени антибиотиците
4.5 (89.28%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2015 15:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи