Защо гледането на развлекателни предавания е опасно за сърцето

Мария
Написана от Мария октомври 9, 2015 21:44

Защо гледането на развлекателни предавания е опасно за сърцето

Акценти:

  • Сърдечен пристъп - телевизионни предавания
  • Маркери - инфаркт
  • Риалити програми - затъпяване

Свързани:

Гледането на развлекателни предавания може да предизвика поява на симптоми, които представляват опасност за здравето на сърцето. Особено рисковани са те за хората, които вече са се сблъсквали със сърдечно-съдови заболявания.

Американски експерти по кардиология обявиха на ежегодния конгрес на Американската асоциация на сърцето, че гледането на някои развлекателни програми по телевизията е изключително опасно занимание за хора, които вече имат проблеми със сърцето.

Лекарите посочват, че пациентите, които вече са преживели сърдечен пристъп, трябва да запомнят, че им е категорично забранено да гледат развлекателни предавания и различни шоута.

Американските кардиолози провели изследване, в което взели 38 мъже на зряла възраст, които вече били претърпели 1 инфаркт. Същността на експеримента се състояла в това, че те трябвало да гледат програми с развлекателен характер и спортни състезания, които се излъчвали по телевизията.

Едновременно с това изследователите с помощта на специален свръхчувствителен прибор започнали да проследяват кръвообращението на всеки пациент. Учените проследили движението на кръвта, която преминавала през коронарната артерия към самото сърце и заедно с това определили показателите на кръвното налягане на участниците в експеримента.

Получените резултати показали, че гледането на спортни мачове и развлекателни телевизионни предавания се отразява неблагоприятно на функцията на кръвоносната система на човека.

Така например у болшинството от доброволците изследователите забелязали поява на тревожни признаци, като рязко повишаване на кръвното налягане, увеличаване на честотата на сърдечните съкращения, намаляване на обема на постъпващата в сърдечния мускул кръв.

Авторите на изследването подчертават, че всички получени от тях характеристики влизат в ролята на основни маркери на сърдечен пристъп. Именно, поради това гледането на предавания по телевизора от хора, имащи слабо сърце, е доста рискован начин за прекарване на времето.

Като заключение лекарите добавят, че хората, които се сблъскват със сърдечни заболявания, с всеки изминал ден стават все повече и повече. Установило се също така, че прекарването заедно с голям брой роднини значително увеличава вероятността от заразяване с инфекции, предизвикващи инфаркт.

Също така към сърдечните заболявания са предразположени хората сови, дори и ако техният сън продължава повече от 6 часа, а също и тези, които през деня пият малко вода.

В допълнение на това следва да посочим и направеното откритие от австралийски учени, които провели изследване с участието на 81 доброволци, които трябвало да гледат реалити шоу, показващо живота на юноша-хулиган, който бил пристрастен към футбола.

След като гледали предаването участниците в проучването трябвало да преминат тест, чиято цел била определяне на общото ниво на знание – идентичен тест бил проведен и преди гледането на риалити формата.

Установило се, че телевизионната програма действително пречела на хората да мислят – резултатите от втория тест се оказали съществено по-ниски.

Авторът на изследването свързва това, че по време на гледането на риалити шоуто човек не е необходимо да анализира дълбоко получаваната информация или в резултат на запомнянето мозъкът преминава в състояние на релаксиращ режим на работа, а след края на предаването вече не било толкова лесно завръщането към обичайния режим.

И изобщо увличането по подобни телевизионни предавания не е добре като цяло, защото вместо да използваме свободното си време, което на повечето от нас ни е твърде ограничено, за да обърнем внимание на близките си, ние се вторачваме в телевизора, което вреди на отношенията в семейството, поради липса на достатъчно комуникация.

Защо гледането на развлекателни предавания е опасно за сърцето
4.5 (90%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 9, 2015 21:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи