Защо глутенът се смята за опасен?

Калина
Написана от Калина август 28, 2015 07:26

Защо глутенът се смята за опасен?

Акценти:

  • Защо не е добре да приемаме храни с глутен?
  • Кои храни съдържат глутен?
  • Защо глутенът е вреден?

Свързани:

Около 21% от американците се опитват да се хранят, без да консумират храни, които съдържат глутен, показват резултатите от проучване на списание „Галъп“.

Според статистиката 1% от населението на САЩ е с поставена диагноза цьолиакия – животозастрашаващо автоимунно заболяване, което изисква да се консумират храни, които не съдържат глутен.

Хората, които са диагностицирани с цьолиакия – заболяване, което унищожава стомашно-чревния тракт трябва да ограничат глутеновите храни, за да избегнат увреждане на тънките черва, но това не означава, че тези, които не са засегнати от болестта трябва да се ограничат от консумацията им.

Безглутеновата индустрия

Тези факти помагат на хранителната промишленост да се възползва от тенденцията и да увеличи производството на безглутенови продукти. Всъщност приходите от безглутеновите храни достигат до 9 000 милиарда щатски долара през 2014 г.

Рафинираните храни, които се обработват, за да се изключи глутенът от състава им като картофено или оризово нишесте имат недоказани ползи за здравето. Оказва се, че в продуктите без глутен може да се открият сериозни липси на хранителни вещества като цинк, желязо, витамин В12, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин, калций и фосфор.

За да се разбере съотношението на глутена в пшеницата, ечемика и ръжта трябва да се изследва състава на цялото зърно.

В пълнозърнестите храни се съдържат всичките три части на зърнените храни: трици, зародиш и ендосперм, докато при рафинираните зърна се съдържа само ендосперма. Според проучванията добрите хранителни вещества се съдържат предимно в триците и зародиша, което оборва теорията, че тези храни са вредни.

Изследванията по темата продължават с десетилетия, като се акцентира върху пълнозърнестите продукти, съдържащи глутен. Според проучвания публикувани в „British Medical Journal“ и „Cancer Causes and Control“ хората, които консумират пълнозърнести храни, съдържащи трите части на зърното са изложени на по-малък риск от диабет, наднормено тегло, сърдечни болести и рак, включително и рак на дебелото черво и на главата и шията при жените.

Ползите от зърната

Според цялостен преглед на темата в „Nutrition Research“ зърнените култури могат да предпазват организма от болести в процеса на стареене, които са резултат от окисляване. Окисляването участва при всички големи хронични болести като метаболитен синдром, затлъстяване, диабет, рак и сърдечни болести.

Освен това проучванията показват, че цялото зърно съдържа 31 антиоксиданта, които са полезни за тялото по различни начини. Например, структурата на цялото зърно повишава усещането за ситост, а това свойство се оказва полезно при регулиране на теглото и кръвната захар.

Диетичните фибри в пълнозърнестите храни подобряват здравето на червата и имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които предотвратяват появата на рак и сърдечно-съдови болести.

Според учените в момента не се консумират достатъчно пълнозърнести храни, те препоръчват да се добавят повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в ежедневните хранителни планове. Според тях количеството на тези хранителни продукти трябва да се увеличи без значение от пола и възрастта. Изследванията показват, че липсата им влошава общественото здраве.

Проучванията показват липса на необходимите вещества при повечето безглутенови преработени храни, а според учените върху етикетите на безглутеновите продукти липсва част от хранителната им стойност.

Хората, които не са засегнати от болестта цьолиакия и спазват диета без глутен обясняват, че се чувстват по-здрави след като са изключили глутена от начина си на хранене. Според изследователите причините за тези наблюдения се дължат на ограничената консумация на захар, закуски и десерти.

Учените препоръчват да не се намалява приема на храни, които съдържат глутен, освен ако не сте засегнати от болестта цьолиакия.

Защо глутенът се смята за опасен?
4.5 (90.27%) 74 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 28, 2015 07:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи