Защо хигиената може да бъде вредна

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 09:52

Защо хигиената може да бъде вредна

Акценти:

  • Патогенни свойства - необходимост
  • Бактерии - положително въздействие
  • Всевъзможни инфекции - предпазване

Свързани:

Всички ние в детството си сме слушали и чели колко е важен ежедневният тоалет. Но най-новите изследвания на учените разбиват всякакви установени правила – оказва се, че хигиената може да навреди на здравето.

Все пак това е в случай, че се прекалява. Разбира се, грижата за собственото тяло и редовното почистване на жилището никой не е отменял, но предотвратяването на контакта с всякакви бактерии може да изиграе лоша шега с имунитета.

Това потвърждава изследването на белгийски учени, които доказали, че прекомерното увличане по хигиената впоследствие често води до алергии.

Да вземем пример с хигиената на устната кухина. За някои хора стерилността е основна гаранция за здравето. Според тях именно това е защита от кариес и прочие заболявания, които налагат посещението на страшното зъболекарско кресло.

Но изследванията показват, че злоупотребата с антисептични средства, напротив, неблагоприятно се отразяват на здравето на устната кухина.

Сред множеството бактерии, обитаващи това място, има не само вредни, но и полезни. Здравият организъм е способен сам да регулира състоянието на микрофлората на устната кухина.

А пък прекомерната употреба на специални средства за жабурене може да предизвика не само раздразнение и алергични реакции, но и ръст на патогенните микроби.

И те от своя страна могат да станат причина за много по-сериозни заболявания, разпространявайки се от устната кухина из целия организъм.
За хигиената на ушите е казано не по-малко. Поради прекалено усърдното почистване на ушите лекарите се сблъскват с проблема с увреденото тъпанче и слуховият проход. Но това не е единствената опасност.

Не всички знаят, че устната кал е необходима за почистване и за смазка на ушните канали. Освен това защитава вътрешните слухови органи от микроби.

Поради тази причина излишните натрупвания е по-добре се премахват само във външната част на ухото. А пък опитите да се достигне до възможно най-дълбокото бива последвано не само от раздразнение, но и до образуване на цели тапи от ушна кал, тъй като памучният тампон, с който са обвити клечките за уши способства за трамбоването ѝ.

Миене на ръцете

Днес е трудно да повярваме, но само преди 150 години хората не са и подозирали, че е необходимо задължително да ръцете да им са чисти. И едва по средата на 19-ти век унгарски акушер им отваря очите.

Високата смъртност при ражданията лекарят свързал с това, че медиците пренасяли инфекции от паталогоанатомичните отделения в родилните. След това унгарецът задължил всички да дезинфекцират ръцете си преди операция.

Същевременно пък днес много чистници са готови да мият ръцете си до кръв, предпазвайки се от всевъзможни инфекции. А пазарът предлага огромен избор от сапуни, включително и такива съдържащи антибактериални вещества. Изглежда, че проблемът вече е останал в миналото.

За да се предпазим от патогенните свойства на бактериите лекарите препоръчват да не използваме антибактериален сапун повече от веднъж месечно, а през останалото време да пием ръцете си като задържаме нанесенето за 20-30 секунди и след това да изплакваме.

А ползата от изключително популярните гелове за ръце без необходимост от измиване, е силно преувеличена, а спиртът и химическите вещества съдържащи се в тях, могат да се отразят неблагоприятно на кожата. Разбира се, то е незаменимо при походни условия.

Защо хигиената може да бъде вредна
4.4 (87.72%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи