Защо хирурзи и педиатри масово напускат България

Мария
Написана от Мария януари 12, 2016 13:22

Защо хирурзи и педиатри масово напускат България

Акценти:

  • Кариерна реализация - лекари
  • Специализация - медицински кадри
  • Европейски програми - следдипломно обучение

Свързани:

През последните няколко дни българските медии буквално бяха взривени от новината, че е много вероятно в близките 5 години страната ни да остане без квалифицирани медицински специалисти, сред които хирурзи, педиатри и анестезиолози, тъй като броят на завършващите медицински кадри е равен на този, който напускат страната.

До колко е реалистична тази информация, която между впрочем беше цитирана от повечето медии у нас от руската популярна медия. В съобщението се посочва също така, че ако медицински специалисти продължават да напускат България със същите темпове, то в лечебните ни заведения няма да има педиатри, хирурзи и анестезиолози.

Между впрочем този недостиг на квалифицирани медицински кадри се усеща в някои части на страната. Една от мерките, които настоящият екип на министерството на здравеопазването предприе за справянето с този проблем е повишаването на стартовите възнаграждения на лекарите и медицинските сестри, работещи в системата на оказване на Спешната помощ.

Като в заповедта за увеличението на трудовите възнаграждения, влязла в сила на 7-ми януари след подписването ѝ от министъра, се посочва, че минималните заплати на лекарите в Спешната помощ се увеличават на 1500 лева, а за медицинските сестри поне 900 лева.

Министърът на здравеопазването обяви също в изявление за медиите, че възнагражденията на медицинския персонал в центровете за спешна помощ ще продължава да нараства с около 10-20%, като увеличенията ще са обвързани с натовареността на центровете.

Това увеличение има за цел да допринесе за задържане на младите медицински специалисти в страната, тъй като една начална заплата от 1500 лева е сравнително добра за млад човек, който току що завършва образованието си.

А недостигът на медицински кадри е в цял свят. В Западна Европа също има недостиг на квалифицирани медицински специалисти, като в съобщението на руската медия се посочва, че българските лекари предпочитат основно Великобритания и Германия, като трудови дестинации, като основната причина за този избор, както всички ние се досещаме е в пъти, по-високото заплащане там.

Например във Великобритания, една от предпочитаните дестинации за българските лекари, средната месечна заплата на медицинските специалисти е 4671 евро, а в Дания е над 5000 евро.

Въпреки по-високият стандарт в тези страни при изравняване на цените се получава, че възнаграждението на медицинските кадри в тези държави е 3 пъти по-високо от това в България.

Според специалисти по здравен мениджмънт основните причини за решението на много лекари да се откажат от кариерна реализация в България са – на първо място ниските възнаграждения, второ изключително ограниченият достъп на младите специалисти до следдипломно обучение, тоест до специализация и високото качество на медицинското образование, което получават бъдещите лекари в медицинските университети в България.

Специалистите по здравен мениджмънт посочват, че въпреки високото качество на медицинското образование у нас, бъдещите лекари се срещат с големи трудности при специализацията си.

Министерството на здравеопазването направи някои промени, които облекчиха специализацията на младите медицински кадри, като от средата на миналата година не се налага те да я заплащат, а финансовото обезпечаване се поема от европейските програми.

Като заключение следва да се посочи, че като в световен мащаб има глад за медицински кадри и затова е необходимо държавата да прави всичко възможно да ги задържа, тъй като от една страна медицинското образование в по-голямата си част се заплаща от бюджета, тоест е за сметка на данъкоплатците, и така загубата като цяло за държавата е много голяма.

Защо хирурзи и педиатри масово напускат България
4.6 (91.35%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 12, 2016 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи