Защо хората изпитват носталгия по времената на своето юношество

Мария
Написана от Мария септември 25, 2015 18:02

Защо хората изпитват носталгия по времената на своето юношество

Акценти:

  • Рисковани решения - резултати
  • Активност - мозък
  • Кардинална промяна - присъствие на майката

Свързани:

Експерти от Университетския колеж на Лондон във Великобритания установили защо у хората в зряла възраст възниква чувство за носталгия по време, когато те са били юноши.

На всеки възрастен човек му е познато чувството на носталгия. Но най-често всичко това е свързано със събитията, случили се с нас в тийнейджърска възраст. Главният мозък е склонен да пресъздава ето период от живота по-ярко, отколкото в детството.

Британските специалисти установили, че в юношеска възраст мозъкът се отличава с висока чувствителност, затова на него му е много по-лесно да събира и съхранява информация, получена от външния свят.

Поради тази причина това, че болшинството от възрастните хора от време на време с носталгия да си спомнят книгите, прочетени в юношеска възраст, филмите, гледани през този период и музикалните композиции, които са слушали в училищните дискотеки, няма нищо изненадващо.

Учените твърдят, че такова отношение към юношеския период не е свързано с това, че това е най-вълнуващото и приятно време от живота на човека.
Силата на спомените британските изследователи обясняват с чувствителността на мозъка на юношата и неговата способност да усвоява нова информация.

Юношеския мозък добре „абсорбира“ спомените, поради което човек се сблъсква с редица проблеми. Например избавянето от спомените за плашещите и неприятните събития на подрастващия в състояние на стрес, е по-трудно, отколкото на възрастния човек.

В експеримента на учените взели участие хора на възраст на 35 и повече години. Доброволците по молба на изследователите могли ясно да си спомнят за събитията, които са се случили с тях от 10 до 30 години.

Същевременно авторите на проучването забелязали, че на участниците в него им било изключително трудно да пресъздадат това, което са преживели до 10 и след 30-годишна възраст. Специалистите твърдят, че най-ярки се оказали спомените за юношеския период от живота.

Следва да припомним, че по-рано учените от Университета Ню Хемпшир в САЩ, анкетирайки хора на възраст от 59 до 92 години, доказали, че след 26-тата година в живота на човека се случват не толкова запомнящи се събития.

Експертите свързват тенденцията с това, че до тази възраст хората преживяват множество повратни събития в живота си за първи път – завършване на образование, първият полов контакт, понякога и раждането на първото дете се случва през този период от живота.

Това е и причината първите пъти да са най-запомнящи се.

Малко рано през тази година беше доказано как майката влияе на решенията, които взема нейното дете в период на пубертета.

В новия експеримент, насочен към изучаване на природата на риска, взели участие 14-годишни юноши и техните майки. Учените доказали, че мозъкът на юношата се отказва от риска в присъствието на неговата майка.

Учените поставили на участниците в изследването в кола симулатор, за да проследят активността на главния мозък на юношите. Задачата на доброволците била обиколка по трасе.

Те трябва да я изпълнят сами, а на втория етап към тях се присъединявала и майка им, която сядала до тях.

Резултатите показали, че юношите вземали рисковани решения, ако не били придружавани от тяхната майка, в 55% от случаите.

В този момент у тях се повишавала активността на тези зони от мозъка, които били свързани с възнаграждението.
Но ситуацията се променяла кардинално, ако около участниците в изследването стояли техните майки.

Защо хората изпитват носталгия по времената на своето юношество
4.5 (89.3%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 25, 2015 18:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи