Защо хората не могат да спят цяла зима като мечките

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 00:43

Защо хората не могат да спят цяла зима като мечките

Акценти:

  • Хибернация - способности
  • Спиране на сърцето - ниски температури
  • Калций - излишък

Свързани:

Множеството обитаващи планетата Земя живи същества – от мечките до пчелите, прекарват цялата зима в обятията на Морфей. Но защо и на хората не ни е предоставена тази възможност.

Много от нас, хората, се чувстват сънливи през зимните месеци, но представителите на другите видове отиват по-далеч и изпадат в сънно опиянение за целия сезон.

Някои мишки се заразяват в земята, за да се свият там на кълбо, колониите прилепи намират уединение по таванските помещения или в пещерите, мечките спят в своите бърлоги, пчелите се крият в почвата, а таралежите намират подслон в гнездата си.

В сънно опиянение през зимата изпадат всички видове – от насекоми и земноводни до птици и примати. И може би това им е само от полза.

Но макар и да можем да си вземем допълнителна почивка, когато дните стават по-къси и по-хладни, не сме в състояние да заспим за много дълъг период от време.

Как успяват?

Някак това не е много справедливо по отношение на нас хората. Но за да си изясним защо не можем да заспим за цяла зима, трябва първо да си изясним, защо животните правят това.

Най-очевидната и логична причина за зимния сън е предпазването от студа.

Хибернацията е продължителен период на летаргия, вцепенение – биологичен термин, обозначаващ дълбокият сън, по време на който животното натрупва енергия.

Процесите, протичащи в организма, забавят се, понижава се честотата на дишането и на сърцебиенето, обмяната на веществата става по-малко по-интензивна.

Интуитивно животните чувстват, че трябва да изпаднат в хибернация през зимата. Условията на живот са сурови, храната е малко.

Затова много животни се угояват през лятото, а след това докато не стане време за събуждане, съществуват за сметка на натрупаните мастни запаси.

Съответно животните изпадат в хибернация, по-често се срещат в северното полукълбо. Голяма част от сушата в южното полукълбо е разположена в близост до екватора, поради тази причина и там зимите са меки.

Но това е универсално правило.

Някои видове, обитаващи в условията на топъл климат, също изпадат в хибернация – като например лемура джудже на остров Мадагаскар и южноафриканския таралеж в Ангола, Зимбабве и други африкански страни.

Освен това периодът на тяхната хибернация не се ограничава до по-хладните месеци.

В рамките на изследването на сънливците, проведено през 2015-та година, се установило, че тяхната хибернация продължава дори след края на студовете.

Някои индивиди оставали в хибернация под земята в продължение на 11.4 месеца – на практика през цялата година, и това е най-дългия период на хибернация, който е бил наблюдаван в дивата природа.

А с какво ние сме по-лоши, че да не можем да спим през зимата?

Може би не сме, но сме загубили някои от нашите ключови способности.

Например, сърцето ни не може да функционира, ако е твърде студено. То се свива, реагирайки на калциевите йони, и ако са твърде много, следва спиране на сърцето.

Под определена температура сърцето не е в състояние да отстранява излишъкът от калций. Човешкото сърце ще престане да функционира, ако се охлади до 28 градуса по Целзий.

Сърцето на животните, изпадащи в хибернация, напротив може да продължи да бие при температура на тялото, дори под 1 градус. При тях има специални „помпи“ , позволяващи извеждането на калция, които ние хората нямаме.

Защо хората не могат да спят цяла зима като мечките
4.4 (88.24%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 00:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи