Защо хората се озлобяват, когато са гладни

Мария
Написана от Мария юли 24, 2015 02:05

Защо хората се озлобяват, когато са гладни

Акценти:

  • Невропептиди - гладни
  • Човешки мозък - еволюция
  • Злоба - понижена глюкоза

Свързани:

Отнася ли се и това за вас?

Замисляли ли сте се защо гладните хора – почти винаги са озлобени? Ставате ли и вие агресивни и избухливи, когато изпитвате глад?

Но защо това се случва? Всичко се дължи на химическите процеси, които се случват вътре в нашето тяло.

Физиология на глада

Въглехидрати, мазнини и белтъчини, когато се смелят се превръщат в прости захари – глюкоза, аминокиселини и свободни мастни киселини. Тези хранителни вещества след това попадат в кръвта, която ги разпределя между нашите тъкани и органи – за да разполагат те с енергия за нормална работа.

Само няколко часа след последното ви хранене, потокът на хранителни вещества, пренасяни от кръвта, започва да се понижава.А ниското ниво на глюкозата в кръвта мозъкът възприема като ситуация, заплашваща неговият живот.

Защото всички наши други органи и тъкани могат да използват различни хранителни вещества, но мозъкът зависи почти напълно от глюкозата, за да продължи функцията си.

Вие,навярно вече сте забелязвали колко силна е вашата зависимост от глюкозата. Когато сте гладни, ви е трудно да се съсредоточите, допускате глупави грешки и изобщо не можете и да се наканите да свършите докрай започнатите от вас дейности.

Мислите ви стават объркани, а думите ви неясни. Това е характерно за всички хора.
Съвсем отделен е въпросът, че хората, когато са гладни не само сами си стават спирачка, но и се излагат пред околните, изпадайки в периодични истерии.

Но има още една причина

Вашата злоба е резултат не само от понижаването на концентрацията на глюкоза в кръвта.

Когато нейното ниво се понижава до определен праг, мозъкът изпраща инструкции на други органи на тялото, синтезиращи глюкоза.

Хипофизата усилено отделя хормон на растежа, панкреаса – глюкагон, а надбъбречните жлези – кортизол и адреналин.

Последните 2, както знаем, са хормони на стреса, освобождават се в кръвта, когато ни заплашва някаква опасност – например да избягаме от хищници в гората. Или когато ни се налага интензивно да разходваме глюкоза, а нейните запаси са много малки.

Така вашата злоба се явява реакция на покачващото се ниво на адреналина и кортизола. Те дават команда на организма – „Бий се или бягай“. Но бягството от офиса не е вариант, вие ще започнете да се озлобявате, ако не сте закусвали, а до обяд има още час.

Природа и възпитание

Още една причина за пряката връзка между глада и гнева е фактът, че и двата вида гени се намират под контрола на общите гени. Техен продукт е невропептидът Y – химическо вещество, което мозъкът отделя в моментите, когато човек е гладен.

То от една страна регулира чувството за глад, а от друга агресивността. Затова хората с висока концентрация на невропептида Y в гръбначномозъчната течност също обикновено са склонни към импулсивна агресия.

Човешкият мозък в процеса на еволюцията си е създал отличен механизъм за оцеляване.

Но е подходящ повече за животните, отколкото за цивилизованите хора – ако човек се подчинява на този механизъм и не се контролираше, то би трябвало, когато е много гладен да краде храна от всички наред, дори и от своите близки, колеги и хората, които всеки ден го заобикалят.

Ако животните биха могли да наблюдават спокойно как се хранят другите, то те биха умрели.

Защо хората се озлобяват, когато са гладни
4.7 (93.1%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 24, 2015 02:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи