Защо храненето на западняците е вредно за здравето?

Калина
Написана от Калина юли 21, 2015 04:57

Защо храненето на западняците е вредно за здравето?

Акценти:

  • Какво представлява западният начин на хранене?
  • Вредна ли е западната диета?
  • Какви са последствията от консумацията на преработена храна?

Свързани:

Начинът на хранене на хората от западните държави включва продукти с високо съдържание на захар, наситени мазнини и животински протеини.

В него липсват полезните за стомашно-чревния тракт фибри. Преработените и рафинирани храни не могат да се обработят от организма и често предизвикват имунен отговор.

Днес развиващият се свят се води до урбанизация при повече от половината от населението в света, хората са се установили на територията на градовете и се очаква през 2050 г. числото на преселниците в градските зони да достигне 70%.

Животът в градовете води до липса на физическа активност и консумацията на бързи храни, които са характерни за „западния“ начин на хранене.

Едно скорошно проучване на Дейвид Тилман, професор по екология в Университета на Минесота, показва резултата от световните тенденции при избора на диета и връзката между начина на хранене и здравословния начин на живот.

„Хората по целия свят консумират храни с повече калории и добавят все повече месо в диетата си“, казва Тилман. Резултатите са катастрофални последици върху здравето и повишен риск от сърдечно заболяване.

„Преработените храни имат ниска хранителна стойност“, казва Тилман, който ги описва като празни калории. „Диетите с ниско съдържание на плодове и зеленчуци имат отрицателно влияние върху здравето.“

Какво въздействие може да окаже тази диета върху здравето?

Увеличаване на риска от инфекции

Храните, които да преминали през висока степен на преработка, както и рафинираните продукти не се понасят добре от организма. Най-големите виновници за проблемите са храните, съдържащи фруктоза и палмитинова киселина, която често се съдържа бонбоните и може да даде тласък на имунната реакция.

Палмитиновата киселина може да се обърка от организма с бактерии като E.Coli, след което тялото започва имунна атака срещу предполагаемите бактерии и това е причина за поява на възпаление. Ако имунната система отговори по този начин, клетки няма да се възстановят бързо и организма е изложен на опасност от реална инфекция. Въпреки това, ефектът е обратим. Промяната в хранителния режим, може да помогне да се отстрани излагането на тези хранителни съставки и да се възстанови имунната активност.

Промяната на бактериите в червата

Чрeвните микроби играят ключова роля за здравето и благосъстоянието не само на червата, но и на цялото тяло.

„Всеки човек носи около 1 кг микроби вътре в тялото си“, казва Джеръми Никълсън, ръководител на Катедрата по хирургия и рак на Имперски колеж Лондон. Според Никълсън, чревните микроби в тялото са силно свързани с контрола на имунната система, който на свой ред контролира появата на възпаление. Консумацията на преработени храни може да предизвика изтласкване на добрите бактерии от червата, оставяйки лошите.

Затлъстяване и диабет

Глобалното увеличаване различни видове диети с високо съдържание на мазнини и калории се повишава с бързи темпове. „ Наблюдава се затлъстяване сред общото население“, казва Никълсън.

През 2014 г. повече от 600 милиона души страдат от наднормено тегло в световен мащаб, а почти 2 милиарда възрастни са с наднормено тегло, според Световната здравна организация.

„Затлъстяването предразполага към болести“, казва Никълсън. Възпаленията в организма при затлъстелите индивиди, увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови болести, инсулт, рак и ставни заболявания като артрит. „Всички те са възпалителни състояния“, казва Никълсън.

Повишени нива на затлъстяване допринасят за допълнителен натиск и износване на ставите. „Затлъстелите хора се нуждаят от операция на ставите в ранна възраст“.

Друго заболяване с висок процент в световен мащаб е диабетът, който засяга 374 милиона души през 2014 г. Развитието на диабет тип II е свързано с тази диета.

Защо храненето на западняците е вредно за здравето?
4.6 (91.11%) 36 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 21, 2015 04:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Най-четени публикации