Защо храните, съдържащи желязо, ни карат да преяждаме

Мария
Написана от Мария август 28, 2015 18:48

Защо храните, съдържащи желязо, ни карат да преяждаме

Акценти:

  • Храни - източници на желязо
  • Червено месо - неблагоприятно въздействие
  • Въглехидрати - ферментация

Свързани:

Хранителните продукти като червеното месо повишават апетита, поради способността им да потискат активността на хормона лептин, регулиращ потребността на организма от храна.

Затова учените препоръчват на хората с особено внимание да се отнасят към хранителни продукти с високо съдържание на желязо.
Влиянието на червеното месо върху организма е било изследвано от специалисти в рамките на опити върху мишки.

Експериментална група животни в рамките на 2 месеца били хранени с хранителни продукти с високи нива на желязо.
Същевременно на останалите гризачи учените давали по-малко желязо.

Когато изследователите проверили нивата на желязо в мастната тъкан на опитните мишки, се установило, че нивата на желязото у животните от първата група са се увеличили с 215% в сравнение с гризачите от контролната група.

По думите на експертите, у експерименталната група, получаваща голямо количество желязо, също с 42% се понижили показателите на лептина.
Освен това животните, които се хранили с продукти с високо ниво на желязо, страдали от повишен апетит.

По-рано учените вече показаха, че тялото на човека реагира на голямото количество желязо с промени в нивата на лептина. Следва да се отбележи, че при хората наличието на повишени нива на желязо в организма указва за повишен риск от развитие на някои опасни заболявания като диабет, мастна дегенерация на черния дроб, болест на Алцхаймер.

Но опитно е установено, че желязото от червеното месо се усвоява много по-добре, отколкото от растителна храна.
Вредата от червеното месо е доказано и от изследване на Харвардското медицинско училище.

Проследявайки в продължение на 10 години хранителния режим на 600 хиляди души, учените отбелязват, че любителите на червеното месо били изложени на риск от преждевременна смърт в по-голяма степен в сравнение с останалите хора.

Така хората, предпочитащи свинско, говеждо, агнешко, конско, умирали по-рано от тези, които избирали бялото месо. От друга страна, пилешкото, пуешкото, патешкото, гъшето и пъдпъдъчето месо, напротив, предпазват хората от рак и сърдечни заболявания, като рискът от тези патологии се понижава с между 11 и 16% в сравнение с хората, които не консумират никакви месни продукти.

И все пак се установило, че с най-крепко здраве били вегетарианците. Сред доброволците, които не употребяват месо, нивото на смъртността било най-ниско.

В допълнение за червеното месо

Учени от Нова Зеландия чрез експерименти върху гризачи проучили влиянието на употребата на червено месо и лошо храносмилане на въглехидратите от червата. Те съветват месото да се яде месо със зеленчуци.

Честата употреба на недопечени стейкове не се отразява по най-добрия начин на червата и на организма като цяло. Учените решили да установят как може да се предотврати това неблагоприятно въздействие.

Те са убедени, че най-добре ще бъде, ако пържолите се консумират със зеленчуци, съдържащи по-големи количества растителни влакна, които добре се усвояват от организма като например картофи. Въглехидрати, поддаващи се на ферментация има в почти всички плодове и зеленчуци.

Продуктите от разпада на такива въглехидрати са по-малко опасни, отколкото веществата, които се образуват при разграждането на белтъците.
Белтъците могат да влияят на метаболизма на бактериите в червата и следователно на здравето на червата.

Освен това диетолозите препоръчват по време на хранене да се смесват тези храни, които се смилат за приблизително еднакво количество време. Ако говорим за месото и плодовете, то организмът преработва белтъците по-дълго време.

Защо храните, съдържащи желязо, ни карат да преяждаме
4.3 (86.67%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 28, 2015 18:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи