Защо „идеално“ раждане не съществува

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2018 20:35

Защо „идеално“ раждане не съществува

Акценти:

  • Поведение - активно
  • Обезболяване - медикаментозно
  • Разкритие - улесняване

Свързани:

Жените сме идеалистки по своята природа. Често от самото детство започваме да мечтаем за идеален живот, в който всичко ще бъде като в приказка.

С идеален спътник в живота, приказна сватба и прекрасно семейство с чудесни, невероятни и талантливи деца. И разбира се, в очакването на главното събитие на живота ни – раждане на дете, всяка бъдеща майка мечтае раждането да мине идеално.

Възможно ли е раждането да мине абсолютно идеално? Възможно ли е самата майка да повлияе на протичането на своето раждане и да се държи така, сякаш мечтата се е превърнала в реалност.

А спомените за миналото раждане да са повод за щастлива усмивка? Със сигурност, възможно е, тъй като майката е главното действащо лице в този важен процес.

Именно тя ражда детето, а околните, дори и лекарите – само я подкрепят, помагат. По време на нормално протичащо заболяване лекарят и акушерката наистина само наблюдават за развитието на процеса, помагат със съвети. Това означава, че от самата родилка зависят много неща.

Раждане без болка – възможно ли е това?

От древни времена хората са търсели средство, което да направи раждането безболезнено. За стотици години съществуване на първообраза на съвременното акушерство, са били пробвани най-различни методи за облекчаване на раждането.

За сто и няколко години съществуване на акушерството лекарите са опитвали различни методи за облекчаване на родилните болки.

За тази цел през различните години са използвали хлороформ, етер, райски газ и опиати – морфин и неговите производни. В последно време в арсенала на лекарите се появи нов метод на епидурална упойка.

За съжаление, нито един от известните методи за обезболяване на раждане не е съвършен.

От използването на хлороформ и етер в медицината са се отказали отдавна – предозирането води до необратими последствия, а точното дозиране на тези вещества е доста сложно.

Райски газ също днес рядко се използва в акушерството. Установено е, че многократно вдишване е възможно да предизвика дихателни разстройства.

Освен това обезболяващият ефект на това вещество е незначителен. Наркотичните обезболяващи вещества действат не само на родилката, но и на плода – освен това имат и странични ефекти.

Меко раждане и без усложнения

Традиционно е прието да се смята, че фактори като преносване, различни нарушения на родилната дейност, продължителност на родилния процес, разкъсвания при раждане и родови травми на плода зависят само от физиологическите особености на родилката и от професионализма на помагащите ѝ лекари.

Самото намаляване на рисковете от тези усложнения не е по силите на жената. Но и на този важен елемент на идеалното раждане бъдещата майка може да влияе и сама.

Често нарушенията на родилната дейност не са свързани с анатомични особености на родилката и професионализма на помагащите ѝ лекари. Предсказването им, а още по-малко повлияването, само по себе си не е по силите на жената.

При жените, преминали курсове за подготовка на раждането, нарушенията на родилната дейност се срещат с 57% по-рядко, необходимостта от родилна стимулация се понижава с 42%, а от медикаментозно обезболяване с 80%.

При активно поведение на родилката – умение за движение, заемане на пози, облекчаващи разкритието на матката и придвижването на плода по родилния канал – процесът протича по-бързо и се усеща по-леко.

Защо „идеално“ раждане не съществува
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2018 20:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи