Защо историята на родителите е запечатана в тялото на детето

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 22:37

Защо историята на родителите е запечатана в тялото на детето

Акценти:

  • Тайна - неизказана
  • Симптом - психосоматичен
  • Безопастност - психическа

Свързани:

Необясними болки в корема, астма, чести ангини… психоаналитикът Вили Барал е убеден, че такива симптоми детето може да проявява, когато в предходните поколения на неговото семейство винаги е премълчавано.

Възможно ли е психосоматичните нарушени при децата да изразяват неразрешение проблеми на техните родители – не с думи, а със симптоми на заболяване. Как да се различат тези симптоми от обикновени заболявания?

Всяка болест, както говори и самата дума, това е болка, страдание, което не намира израз в думите и във всеки случай изисква лечение. Затова за предпочитане е болестите да не се разделят на различни групи.

Тялото и душата са единни. Тялото мисли, говори и желае, а душата се въплъщава в тялото. Затова и лечението на тялото не трябва да изключва лечението на душата.

Психосоматичните разстройства не се поддават на класическо медикаментозно лечение, но това не са въображаеми заболявания, а са напълно реални.

Проявявайки ту страдание, което не намира други средства, за да изрази себе си, тези заболявания разкриват история, която по някакви причини е останала неизказана.

Когато детето страда от хронични заболявания, които не се поддават на лечение, трябва да се разгадаят симптомите.

Но, за съжаление възрастните твърде често не вземат детето сериозно и дори не се опитват да се вслушват в това, което говори неговото тяло с помощта на колики или главоболие.

Как детето улавя и запечатва в своето тяло това, което не е изказано от родителите?

Най-големият детски психоаналитик Франсуаз Долто разгледала детето като личност, движена от собствените си потребности, като твърдяла, че от самото си зачеване децата изпитват желание да общуват с хора.

Истински то се проявява вече, когато детето свободно говори, но от самото раждане живее в неговото тяло.

С помощта на кожата, сетивните органи детето несъзнателно улавя и усвоява психическата история на своите родители.
Така се въплътява в семейната история.

Долто не си е измислила това, а буквално го е наблюдавала. В своите рисунки децата разказвали, че не им било известно за техните родители, но по-късно било потвърждавано от техните баби и дядовци.

Бебето разговаря с помощта на своите 5 сетивни органа, но на родителите им е трудно да разберат какво иска да им донесе. Тъй като за тях е обичайно да общуват с помощта на думи.

Какви неизказани семейни тайни могат да се проявят у детето като заболявания?

На детето се предават призраците, скелетите в гардероба, както казвал Фройд, всички неразрешени въпроси… Всичко, което са отричали в неговата семейна история предходните поколения, травмира следващите. Тайната – това е нашето право и необходимост.

На възможността да „скрива“ информацията от самото себе си – благодарение на механизмите за психологическа защита, се основава на психическата ни безопасност. Тайната се отнася само до 1 човек, който има абсолютно частен характер.

Неизказаната тайна, напротив, става тази част от семейната история, която принадлежи на всички, макар и в различна степен, но същевременно се скрива.

Най-често причина за премълчаването става срамът. И той се предава от поколение на поколение, докато абсцесът не се спука.

Става ясно защо детето, страдащо от психосоматичен симптом, играе специфична двояка роля – опитват се да го накарат да замълчи, но едновременно и тайно се надяват, че чрез него ще дойде избавлението.

Защо историята на родителите е запечатана в тялото на детето
4.5 (90.59%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 22:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи