Защо използването на неприличен език е полезно за здравето

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 09:37

Защо използването на неприличен език е полезно за здравето

Акценти:

  • Ругатни - полезни
  • Негативни емоции - трупане
  • Злословие - обществено неприемливо

Свързани:

Защо изразяването по неприличен начин е полезно за здравето. Ругаенето, включително и на майка, потиска стреса и следователно е полезно за здравето, казват лекарите.

Никой не обича сверкнословието. Ругатните не са приемливи в интелигентното общество. Но какво пък, ако в действителност ви ядосат прекалено много? Как следва да се освободи това напрежение?

Определено изобщо не е полезно за здравето създаденото напрежение да се задържа, дори наскоро беше доказано, че натрупаният гняв може да бъде наистина опустошителен за всички органи и системи на човешкия организъм.

Изследователи от университета Кийл в град Стафордшър , Великобритания, изследвали връзката между злословенето и психическата устойчивост в продължение на няколко години. Доклад за свършената от тях работа те представили на ежегодната конференция на Британското психологично общество.

Те установили, че проклятията и използването на нецензурен език е ефективна защитна реакция на нашия организъм на силните неприятни емоции.

Един от авторите на изследването, доктор Ричард Стивънс, в интервю за британска медия посочва:

„Ние всички искаме да използваме „забранените“ думи, когато преживяваме силен емоционален стрес. И въпреки че обществото изисква обратното, ние не сме длъжни да сдържаме себе си – тези думи ни позволяват психологически да се чувстваме по-силни. По този начин нивата на кортизола в кръвта започват постепенно да се понижават и така бързо усещаме облекчение. Грях е да не ги използваме.“

Разбира се, у дома на някои думи е по-добре да наложим цензура. Не е приемливо и желателно да проклинате някого в присъствие на вашата майка или пък, когато съпругът или децата ви са близо до вас.

Едва ли на някого ще му хареса да кълнете, когото и да било, когато сте, например, на гости у ваши приятели. Въпреки това, ако някой глупак ви блъснал на пътя, можете спокойно да го проклинате, когато плащате сметката в автосалона за поправяне на щетите по автомобила.

Ако сте увлечени по някаква работа, но към настоящия момент нещо не върви както трябва можете да се наругаете – това ще ви даде увереност в собствените ви способности, че можете да довършите това, с което сте се захванали.

Освен това, колкото и парадоксално да звучи, ругатните ни правят да изглеждаме по-секси.

Но само в случай, че вие ги използвате относително рядко и в правилния контекст, тоест да не ги използвате за свързване на думите в изречение, а в моменти на силно емоционално напрежение.

Изследователите посочват, че ругаещият на майка мъж става по това време по-сексуално привлекателен – ако за няколко минути може избухне и след това бързо да се успокои.

Има също изследвания, показващи, ругатните на майка са много полезни в леглото – те еднакво силно могат да възбуждат и мъжете, и жените.
Хората, които много ругаят, не трупат в себе си негативни емоции.

Както бе посочено по-горе, известен научен факт е, че ако един човек не изпуска „парата“, тоест не дава свобода на своите емоции, той тихо, образно казано, тихо се изяжда отвътре. Хората, скриващи своите мисли и проблеми, страдат от психически разстройства повече от други.

Добре е човек да изпуска негативът от себе си с помощта на остри думи, макар и обществено неприемливи – така, както вие отваряте бутилка с газирана напитка, разклатена предварително.

Защо използването на неприличен език е полезно за здравето
4.5 (90%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи