Защо командировките са изключително опасни за здравето

Мария
Написана от Мария декември 12, 2015 00:23

Защо командировките са изключително опасни за здравето

Акценти:

  • Дневен режим - нарушаване
  • Негативни последствия - чести командировки
  • Неправилно хранене - дълги полети

Свързани:

Макар и за повечето хора командировките да се свързват с „рокендрол“ начин на живот, тези от нас, които се сблъскват с тях, обикновено се придържат към съвсем различна гледна точка.

В действителност едва ли биха се намерили други неприятни служебни занятия, които толкова често да биват представяни в толкова романтичен и лъскав вид, като бизнес пътуванията, което особено много изненадва на фона на многобройните доказателства за техните негативни психологически, социални и физически последствия.

Както се отбелязва в неотдавна направен обзор на научните разработки по тази тема, честите командировки, на първо място са свързани с продължителни полети, ускоряват процесите на стареене, повишават вероятността от инсулти, сърдечни пристъпи и тромбози.

Хората, принудени да ги извършват, се подлагат на въздействието на патологични нива на патогенни бактерии и на радиация. Ако изминавате със самолет повече от 140 хиляди километра годишно, то нивото на радиационното въздействие върху вашия организъм превишава пределно допустимите норми за повечето държави.

Между впрочем – съществуват дори и научни издания, напълно посветени на негативните последствия от пътешествията – например, Journal of Travel Medicine и Travel Medicine and Infectious Disease.

Също така честите пътувания на далечни разстояния с използването на въздушния транспорт водят до нездравословен начин на живот – неправилно хранене, отсъствие на физическа активност, прекомерна употреба на алкохол, и нарушаване на нормалния дневен режим, което на свой ред предизвиква стрес, промени в настроението, проблеми със съня и със стомашно-чревния тракт.

Следва да се посочи, че в резултат на това се понижава продължителността на труда.

Повече от 70% от командированите изпитват някои от тези симптоми, даже тогава, когато са се оказали в съседен часови пояс и това на фона на данните от някои изследвания, които свидетелстват, че за възстановяването на нормалния дневен режим са необходими толкова денонощия колкото часови пояса са били пресечени.

Ситуацията се задълбочава и от това, че през последните години повечето компании правят опити за оптимизиране на разходите за издръжка, и на тях не им е по джоба да купуват билети за служителите си в бизнес класите на самолетите.

Напълно е възможно голяма част от удобните кресла в тях все още да се заемат от представителите на света на бизнеса.

Но е вярно и това, че повечето командировани ги виждат само на влизане и излизане от самолета, тъй като много авиокомпании карат пасажерите от икономичната класа да измиват „пътя на позора“ през бизнес класата.

Очевидно е, че статусът на пасажер с най-голямо количество полети изобщо не излиза евтино, дори и ако на него не му се налага да плаща за билетите. И макар и отделни хора да са достатъчно издръжливи, за да се справят с негативните последствия от честите командировки, едва ли може да се твърди, че това по никакъв начин не засяга техните роднини и близки.

В света на високите технологии и на цифровите комуникации зависимостта на бизнеса от далечни командировки изглежда доста ирационална.

Във всички индустриално развити и развиващи се страни, сред които е и България, във всички отрасли професионалистите все повече общуват посредством интернет, отколкото директно, отделно от това са и безплатните приложения са онлайн преговори и това на пръв поглед изглежда повече от достатъчно.

Но защо количеството на командировките продължава да расте? Оказва се, че срещата лице в лице е много по-ценна от общуването от разстояние.

Защо командировките са изключително опасни за здравето
4.4 (88.33%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 12, 2015 00:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи