Защо коронката е по-доброто решение от обикновена пломба

Мария
Написана от Мария август 31, 2018 21:41

Защо коронката е по-доброто решение от обикновена пломба

Акценти:

  • Коронка - дъвчене
  • Материал - пломбиране
  • Натоварване - килограми

Свързани:

Желанието да спестим може да ни излезе през носа.

Навярно ви е позната ситуацията, когато след лечението на коренови канали лекарят отказва да постави пломба и настоява за коронка.

Съвсем друга е ситуацията, когато се откърти парче от зъба и вие молите недостигащата част да се допълни с пломбиращ материал, а зъболекарят отказва. Защо е рисковано да се отказва коронка в такива случаи?

Най-разпространените доводи на пациентите при отказ от коронка са следните:

Зъбът от другата страна също е бил толкова разрушен, но пломбата вече стои много години.

Възможно е на този зъб да му е провървяло. Но това не означава, че ще провърви и на другия.

Същевременно ако утре пломбата все пак се разруши, ще се наложи да платите още веднъж. И това е в най-добрия случай, при неблагоприятен изход зъбът трябва да се извади.

Няма да дъвча на едната страна/ще дъвча много внимателно

Възможно е наистина да можете да контролирате дъвченето през деня, което всъщност е съмнително. Но няма да можете да контролирате стискането на челюстите през нощта, когато в повечето случаи се чупят зъбите.

Страх от протезиране – поставяне на коронка като непознат метод на лечение

Зъбът няма да диша под коронката, ще се отличава по цвят, коронката ще увреди съседните зъби и т.н.

Съвременните материали позволяват да се подбере цвета на коронката и нейната прозрачност по такъв начин, че зъбът покрит от коронка да не се отличава от естествените.

Коронката няма да навреди на зъба, а напротив помага му равномерно да разпредели натоварването при дъвчене. Всички ваши съмнения можете да обсъдите с зъболекар по време на консултация.

Защо пациентът да рискува?

Основният мотив при отказ от протезиране е финансовата страна на въпроса. Разбирането на тази гледна точка е възможно, но понякога икономията може да се превърне във финансови загуби в бъдеще.

Обяснението е просто – при възстановяване с пломбиращ материал на повече от 50% от коронковата част на зъба, се повишава риска от счупване на зъбната стена или напукване на корена.

В такъв случай вече пациентът идва за коронка, защото няма друг избор. Но още по-често се стига до ваденето на зъб, защото стената се е отчупила.

За съжаление, най-вероятно зъбът в такъв случай ще е невъзможно да се възстанови, дори с помощта на протезиране, и ще се наложи да се премахне. В резултат се получава, че цялото скъпоструващо лечение на каналите е било напразно.

Не забравяйте, че за всяка болест има специфични материали и методи на лечение, а пациентът не разбира от всички тънкости до толкова, че да избира сам.

Също задачата на зъболекаря, както и на всеки друг лекар, е да излекува пациента. Това означава да се реши проблема не за няколко дни или седмици, а веднъж и завинаги – или, ако това е невъзможно, за максимално дълъг срок.

За всеки метод на лечение има свои  показания и противопоказания, които трябва да следват от лекарското мнение.

Защо е все пак по-добре да се охарчим за коронка?

Пломбиращият материал не може да издържа на натоварването по същия начин както истинските тъкани на зъба. Натоварването не е малко и може да съставлява до 37 килограма на един дъвкателен зъб.

Затова при дъвчене просто пломбата ще падне и то в най-добрия случай и то в най-добрия случай.

Защо коронката е по-доброто решение от обикновена пломба
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 31, 2018 21:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи