Защо костите и ставите „се обаждат“ при промяна на времето

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 14:02

Защо костите и ставите „се обаждат“ при промяна на времето

Акценти:

  • Мехлеми - сгряващи
  • Неприятни усещания - промени във времето
  • Преумора - метеопатични реакции

Свързани:

Според известна песен за природата няма лошо време. И всички прелести, които ни дарява, е необходимо да се приема само и единствено с благодарност.

Но с тази истина не са съгласни хората с метеозависимост, които на всякакви предстоящи промени във времето реагират с влошаване на здравословното състояние, най-често болка и неприятни усещания в ставите.

Защо костите и ставите се обаждат при промяна на времето?

От околните често човек може да чуе: „Костите болят, това означава, че скоро ще завали“. Според статистиката на СЗО метеочувствителни са около половината от женското население на планетата и 1/3 от мъжкото.

А пък към метеопатия са предразположени хората – болезнена зависимост от промяната на времето, с хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, а също и претърпелите травми на костите и ставите.

Промените в метеорологичните условия винаги безпогрешно „се прогнозират “ болните от ревматизъм, артроза, артрит, остеохондроза. Каква е причината за тази висока чувствителност?

Костите и ставите – вътрешният барометър?

Често „костите чувстват“ понижаването на атмосферното налягане, повишаване на влажността на въздуха, а също и внезапно захлаждане.

Най-чувствителни към промяната на времето са хората с ревматоиден артрит. При изменение на метеорологичните условия могат да се засилят не само ставните болки, но и симптомите, които съпътстват заболяването.

Това се дължи на факта, че при страдащите от ревматизъм или артрит освен костите и ставите се увреждат нервните окончания, които ги инервират.

Поради тази причина те стават особено чувствителни към понижаване на температурата или повишаване на влажността.

Поради увеличаване на влажността на въздуха, нервните окончания на засегнатите стави оттичат, а понижаването на температурата предизвиква болка.

Освен това, когато се променя атмосферното налягане, заедно с тях се изменя и налягането в кухината на ставата.

Като така се раздразват нервните окончания на хрущялната повърхност на увредената става и рецепторите на ставната капсула, поради тази причина започват да се обаждат и ставите.

След като атмосферното налягане се завърне към нормалните си стойности, симптомите и болките стихват.

Подобна клинична картина се наблюдава при хора в напреднала възраст, костно-ставната система на които е подложена на дегенеративни изменения.

Но и младите хора понякога започват да „предсказват“ времето в резултат на деформация на ставите от по-рано получени травми, остеохондрозата се среща при всеки 3-ти офисен работник и т.н.

Как да действаме при ставна и костна метеопатия?

За да се облекчи състоянието на ставите в дните, когато температурата на въздуха рязко се понижава, то не е нужно да се греем във ваната у дома или пък да ходим на сауна.

Повишената влажност в тези помещения предизвиква още по-големи отоци на нервните окончания, в резултат на което се повишава нейната чувствителност.

Ако навън е студено е по-добре да се посети суха или инфрачервена сауна. През студеното време на годината, както и през пролетта и есента е необходимо да се пазят от прекомерно охлаждане проблемни участъци, също са показни сгряващи мехлеми, превръзки и пояс от естествена вълна.

Препоръчително е в такива случаи човек да си почива повече – преумората само обостря метеопатичните реакции. Но всичко това са мерки, които помагат за избягване на неприятни усещания, но не решават самия проблем.

Ако при промяна на метеорологичните условия при вас започват да се обаждат ставите и костите, то първото, което трябва да направите е да се обърнете към ревматолог.

Защо костите и ставите „се обаждат“ при промяна на времето
4.5 (90.2%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 14:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи