Защо лошите момчета постигат най-големи успехи в кариерата

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2015 17:25

Защо лошите момчета постигат най-големи успехи в кариерата

Акценти:

  • Личностни черти - тъмна триада
  • Съперничество - достойнство
  • Любопитство - нарцисизъм

Свързани:

Не всички психопати са по затворите, някои от тях заседават в бордовете на директорите на най-големите компании – обяви Робърт Хейер в своята лекция, съвсем на място наречена „Хищниците сред нас“.

Психопатията се отнася към така наречената тъмна триада на личностните черти наред с нарцисизма и макиавелизма.

Следва да се отбележи, че за разлика от останалите психологически заболявания и отклонения, тези 3 поведенчески черти са равномерно разпределени сред населението и не са така забележими.

Това означава, че независимо от степента на присъствие на тези особености в личността на човека – ниско, средно или високо, то той може напълно да съществува в обществото и да си взаимодейства с останалите хора.

С други думи, ако вашите показатели на „тъмната триада“ се намират на високо ниво, то това изобщо не означава, че имате проблеми в работата или в личния живот.

И въпреки че тези черти на характера предполагат антисоциална насоченост, последните изследвания установиха определени кариерни предимства, които получават притежателите на тези черти.

Психопатите принципно не са толкова порядъчни и отговорни, а са по-егоцентрични и жестоки от останалите. Макиавелизмът предполага склонност към външно, изкуствено обаяние, междуличностни манипулации, лъжи, жестокост и импулсивност.

Хората, притежаващи тези черти, нямат силни морални устои и са привърженици на идеи от рода – целта оправдава средствата, не може да се върви напред, без да се изреже единия ъгъл.

А нарцисизмът предполага с нищо необосновано чувство за собствено превъзходство и завишена, но често неустойчива и неуверена, самооценка.

Хората с тази особеност са убедени в своето особено положение и право, те са егоистични и не уважават другите.

Както показва терминът и древногръцкият мит, нарцистичните личности са до толкова погълнати от любов към себе си, че могат, дори да се удавят в любовта към себе си.

Ето защо им е толкова трудно да обръщат внимание на другите. Много от тях са обаятелни и тяхната харизма е изключително притегателна за обществото.

Тази страна на нарцисизма олицетворяват Силвио Берлускони, „преподобният“ Джими Джоунс и Стив Джобс.

От неотдавнашно изследване, проведено в немски компании, се установило, че нарцисизмът е обвързан с размера на работната заплата, докато макиавелизмът е пряко свързан с ръководната позиция и растежът в кариерата.

Тези асоциации не загубили своята значимост, дори когато било отчетено влиянието на демографията, продължителността на престоя на длъжността, размера на организацията и допълнително отработените часове.

Едно поразително изследване, което продължило цели 15 година, установява, че хората, притежаващи характерни черти едновременно на психопати и на нарцисисти, с времето е оказвали на самия връх на корпоративната йерархия и се превръщали в най-високоплатените топ мениджъри.

Тези данни също се подкрепят и от други научни разработки, според които нивото на клиничната психопатия в съветите на директорите на най-големите компании 3 пъти превишава средностатистическата за населението.

Защо тези „лоши момчета“ постигат огромни успехи в различни сфери на живота?

Това отчасти се дължи на факта, че покрай тъмната съществува и светла страна на тяхната личност.

Едно от изследванията, изучаващо съвпадението на положителните и отрицателните качества, установило, че за притежателите на чертите от тъмната триада са характерни също екстровертността, любопитството, откритостта за новите идеи и преживявания и чувство за собствено достойнство.

Освен това характеристиките на тъмната триада повишават нивото на съперничество в организацията, дори с цената на сътрудничеството и алтруизма.

Някои изследвания доказват, че тенденциите към психопатия и макиавелизъм способстват за тактиката на сплашване и съблазняване, които плашат опонентите, но очароват шефовете.

Защо лошите момчета постигат най-големи успехи в кариерата
4.4 (87.08%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2015 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи