Защо мързелът понякога е полезен и за здравето, и за настроението

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2015 12:28

Защо мързелът понякога е полезен и за здравето, и за настроението

Акценти:

  • Подсъзнание - правилни решения
  • Нищоправене - функция на мозъка
  • Мързел от претоварване - срам

Свързани:

Смятате, че мързелът не води до нищо хубаво? А ако не е точно така! Да побезделничите е много полезно – и за здравето, и за настроението.

Разбира се, ако човек остава в състояние на апатия прекалено дълго, то това е лошо. Такъв лентяй се отпуска, загубва форма не само физическа, но и интелектуално.

Колкото по-дълго мързелува, толкова по-трудно ще му бъде да се завърне към работния ритъм. Съвсем друго е,ако си позволява да се отпуска периодично, не за дълго, както се казва – да си поеме малко въздух.

Такъв мързел е само и единствено полезен. Не вярвате? Специалистите обаче го доказаха.

По-спокойно – означава по-дълго

Немският учен Петер Акст останал озадачен от въпроса за дълголетието. Той съставил списък на спортистите, които не доживели до преклонна възраст.

И установил, че физическата активност невинаги гарантира дълголетие. Например американецът Джим Фикс починал на 52 години, макар и именно той да започва активната пропаганда на фитнеса в САЩ.

Участвал в конференции по здравословен начин на живот, призовавал за ежедневно бягане, написал книга за спортното ходене и… починал по време на бягане.

Трагична случайност? Възможно.

Но изследвайки него и много други примери, Петер Акст стигнал до заключението, че хората, водещи премерен начин на живот, имат всички шансове да живеят не малко, а дори повече, от тези, които си поставят прекалено високи цели за много кратки периоди от време.

Учените съветват да не прекаляваме с физическите натоварвания, по-често да си почиваме и добре да се наспиваме. Накратко казано, да си позволяваме понякога и да мързелуваме.

Колко учудващи открития…

Веднъж, както си лежал в леглото и наблюдавал мухите на тавана, с други думи безделничел, математикът Декарт внезапно, за ужас на учениците, измислил координатната система.

Не е изключено, разбира се, това за мухите да е само легенда. Но има и научно потвърждение, че благодарение на временното нищоправене мозъкът по-добре започва да функционира.

Оказва се, че в състояние на спокойствие на хората им е по-лесно да уловят сигналите, идващи от подсъзнанието и от подсъзнателното.

И това понякога води до открития и внезапни прозрения. Ако ви мъчи някакъв проблем, направите опит да „изключите“ главата си и да се отпуснете. Възможно е след ленивата пауза да бъде намерено решение.

Още по-добре е да поспите. Докато си почивате мозъкът продължава да работи над поставената задача. Позволявайте си по-дълго да оставате сутрин в леглото сутрин, макар и в почивните дни.

Учените от щата на Пенсилвания в САЩ смятат, че това стимулира мозъка преди новата работна седмица.

Между впрочем, безделието е полезно не само за подсъзнанието, но и за съзнанието.

Пристъпът на мързел е само възможност още веднъж да обмислите своите постъпки, да анализирате ситуацията, без да бързате от изведете всички аргументи за и против и в крайна сметка да достигнете до вярното решение.

В състояние на цайтнот да се направи това е невъзможно – мислите прескачат като катерици, тъй като е необходимо да се действа бързо, а не да се анализира.

Така че мързелувайте за здраве!

Понякога в забързаното ни ежедневие се уморяваме до такава степен, че ни се иска да си легнем и просто да постоим в леглото. Това е мързел от претоварване, от такъв мързел няма смисъл да се срамувате, тъй като е само и единствено полезен за вашето здраве.

Защо мързелът понякога е полезен и за здравето, и за настроението
4.6 (92.73%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2015 12:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи