Защо майката задължително трябва да притисне детето към гърдите си непосредствено след раждането?

Мария
Написана от Мария юли 24, 2015 00:37

Защо майката задължително трябва да притисне детето към гърдите си непосредствено след раждането?

Акценти:

  • Новородени - стрес
  • Сърцебиене - телесен контакт
  • Медицински проблеми

Свързани:

Семейна двойка от Австралия с топлината на своите тела върна към живота недоносено момченце, обикновено от лекарите за нежизнеспособно.

Дългоочакваната бременност на Кейти Огг донесла на съпрузите Огг двойно щастие – те узнали, имат близнаци – момче и момиче. Но бременността не протекла съвсем гладко – в 26-тата седмица Кейт започнала да ражда преждевременно – и съпрузите се оказали в родилния дом.

Бебетата се родили с разлика от 2 минути – момиченцето изплакало силно, а момченцето родило се 2 минути преди нея, продължавало да мълчи…
„Аз видях как лекарите се събраха около него и разбрах, че нещо лошо се случва “ – разказва Кейт Огг.

Реанимацията на новороденото момченце продължила около 20 минути. Накрая един от лекарите отишъл до леглото на Кейти. „Той ни попита, успели ли сме да измислим име на нашия син и ние отговорихме, че се казва Джейми, – спомня си Кейт.

– И тогава той ни каза, че лекарите са безсилни да помогнат на малкия Джейми“.

Кейт и Дейвид не били на себе си от мъка. Кейт помолила да ѝ дадат момченцето и го притиснала до гърдите. Дейв свалил ризата си и легнал до нея – те заедно сгрели със своите тела безжизненото телце на техния син.

Съпрузите помолили всички да излязат от болничната стая, за да прекарат последните минути от живота на своя новороден син сами.

И в този момент се случило истинско чудо. Момченцето изведнъж направило опит да си поеме въздух отворило очи, а след това хванало с ръката си палецът на баща си.

Лекарите веднага се притекли на помощ, когато били извикани от родителите – те продължили мероприятията по реанимация и успели да стабилизират състоянието на детето.

Скоро семейството от австралийския щат Кунсланд ще отбележи 5-годишнината на близнаците Джейми и Емили. Удивителен е фактът, че Джейми се оказало много здраво дете – от паметен ден той практически не е боледувал.

Известно време след раждането на близнаците в семейството се появило още едно дете – малкото братче Чарли, което неотдавна навършило 4 години.

Лекарите потвърждават, че телесният контакт в първите минути от живота е много ценен за новороденото, а в случая с Джейми това докосване се оказало жизнено важно.

По време на раждането бебето преминава през тежко изпитание, тъй като появявайки се на бял свят, то попада в обичайна среда – със силна светлина и с температура много по-ниска в сравнение с температурата на майчината утроба.

За да се облекчи този стрес за детето, е необходимо майката да притисне новороденото към гърдите си – това е най-топлото място на нейното тяло.

Изследванията показват, че час, прекаран на гърдите на майката спомага за съществено понижаване на стреса при новородените – като в резултат дишането бързо се нормализира и сърцебиене, впоследствие те по-малко плачат и добре храносмилат храната.

Напълно очевидно е, че телесният контакт с любящите родители се е оказал решаващ за малкия Джейми и той е успял да събере сили и да започне да диша.

След преживяното чудо съпрузите Огг основали онлайн общността Jamie’s Gift и с негова помощ събират средства за фонда Miracle Babies – организации, оказващи помощ на деца родили се преждевременно или на такива, които са имали медицински проблеми при износването или раждането.

Защо майката задължително трябва да притисне детето към гърдите си непосредствено след раждането?
4.5 (90.42%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 24, 2015 00:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи