Защо мъжете по-лесно и по-бързо се справят с излишните килограми

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 17:18

Защо мъжете по-лесно и по-бързо се справят с излишните килограми

Акценти:

  • Наднормено тегло - мъже
  • Темпове на отслабване
  • Хормонални нарушения при жените

Свързани:

Защо на мъжете им е по-лесно да се откажат от допълнителните калории са установили група учени, които след няколко изследвания идентифицирали фактори, влияещи на отслабването.

Изследователите доказали, че представителите на силния пол с много по-малко усилия решават проблема с излишните килограми в сравнение с жените. И това без значение към какъв хранителен режим те са се придържали.

Но също така било установено, че това не е толкова лесно за обяснение. При показалите добър резултат в началото, през следващите месеци се наблюдава забавяне на понижаването на телесното тегло.

За да установят защо на мъжете им е по-лесно да регулират теглото си, учените анализирали около 49 изследвания. Така те идентифицирали основните фактори, които позволяват на представителите на силния пол по-лесно да се справят с излишните килограми.

Първото и основното предимство на мъжете при отслабването е собственото им тегло. Те тежат повече, поради разликата в телесната им маса при отслабване е по-очевидна, отколкото при нежния пол.

Освен това, колкото по-едър е един човек, толкова повече калории той ще изгаря, дори и без да прави физически упражнения и да тренира до пълно изтощение. Неговият организъм ще разходва повече енергия, дори и ако той просто си стои на дивана пред телевизора. Обмяната на веществата също при мъжете протича по-бързо, отколкото при жените.

Учените също установили, че на представителките на нежния пол им пречи в отслабването и това, че те най-често готвят храна за цялото семейство, като им се налага да опитват всичко, което приготвят и по този начин приемат допълнителни количества калории.

Освен това на нежната половина от човечеството по-често ѝ се налага да прекарва свободното си време вкъщи.

Така повечето жени имат неограничен достъп до хладилника и често се изкушават да консумират не съвсем полезни за фигурата храни, докато мъжете през повечето време са на работа или някъде извън дома и при тях чувството за глад не е толкова осезаемо.

Не следва да се забравя, че жените наддават на тегло по време на бременност, дори е установена връзка между пола на детето и теглото на майката. А организмът на мъжете не се излага на подобен стрес.

Освен това при силния пол хормоналния фон е стабилен почти през целия живот, докато за жените са характерни постоянните и напълно нормалните хормонални колебания.

Също така изследователите установили, че мъжете са по-малко предразположени към развитието на емоционална привързаност към храната и за разлика от жените, нямат склонност да привикват да компенсират своите неуспехи и житейски преживявания с храна, което явно вреди на фигурата.

За мъжете по-скоро не е присъщо да ходят на кафе с приятели, поглъщайки същевременно всевъзможни шоколади, парчета торта и сладкиши.

Следва да се добави, че учените-физиолози от Харвард са установили, че когато един мъж е влюбен, тогава се повишава неговия апетит към правилната храна. Хормонът на любовта, който се отделя в неговия организъм, го кара да избира по-малко мазни и вредни хранителни продукти.

Учените провели експериментът с 25 здрави доброволци – 13, от които с нормално тегло, а 12 с наднормено.

След прием на хормона на любовта /окситоцин/ мъжете изяждали 122 килокалории по-малко или 9 грама чисти мазнини в сравнение с доброволците от контролната група. Интересен е фактът, че участниците не усещали никаква разлика в чувството си за глад.

Защо мъжете по-лесно и по-бързо се справят с излишните килограми
4.4 (87.23%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 17:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи