Защо на бебетата им е необходима гимнастика

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2015 22:24

Защо на бебетата им е необходима гимнастика

Акценти:

  • Гимнастика - бебе
  • Фитбол - най-малките
  • Масаж - трикове

Свързани:

Новороденото дете е нежно и крехко същество и на много родители им е трудно да повярват в задължителността на такива упражнения в толкова ранна възраст.

В нашата статия ние ще ви разкажем защо и на бебетата им е нужна гимнастика.

Масажът и обикновената гимнастика на фитбол – голяма надуваема топка, спомагат за укрепването и развитието на всички групи мускули, а също и отпускат мускулите на коремчето и способстват за намаляване на бебешките колики.

Освен това, ако на новороденото се прави масаж правилно, то ще спи по-добре. Съгласете се, че за родителите на бебе това е радостна новина, тъй като не е тайна, че в първите месеци от неговия живот цялото семейство страда от недоспиване.

Важно е също така да се отбележи, че за правилното формиране на костната тъкан на бебето са необходими не само физически упражнения, но и балансирано хранене.

В частност, присъствието в порциона на калций и витамин К2, който е необходим за правилното усвояване на ценния микроелемент.

Масаж – как е правилно?

Как правилно се прави масаж на бебе? В идеалния случай майката трябва да се консултира със специалист по детски масаж, който ще я обучи на най-елементарните прийоми.

След което тя сама ще може да прави масаж на детето. Няма смисъл младата майка да се бои от това – обикновено неловките или твърде интензивните движения предизвикват дискомфорт у детето, което е видно и с невъоръжен поглед.

Ето няколко трика за лек масаж, които могат да се прилагат на практика от първите дни от живота на детето:

• За да намалите неприятните усещания в детското коремче при колики, сложете ръката на бебето на корема му и с леки движения го масажирайте по часовниковата стрелка.

Когато то свикне, можете да пристъпите към следващото упражнение – свивайте и разгъвайте крачетата на бебето, като се стараете максимално да ги доближите до корема.

• След заздравяването на пъпната рана – към 10-14-ти ден от живота на детето може да се къпе. А преди тази процедура е добре да се планират „сеанси“ масаж – леко погалете, разтрийте гръбчето, краката и ръцете на бебето.

Масаж – трикове

• За да направите масажа по-приятен за бебето и да не раздразвате нежната му кожа, е добре да използвате детско масажно олио.

• Не правете масаж на бебето в първите дни на остро респираторно заболяване или на ОРВИ.

А когато острият стадий на заболяването отмине, масажът може да бъде много полезен – необходимо да сложите детето по корем, като се опре на лактите и леко го притиснете с краищата на пръстите в посока отгоре надолу.

След няколко минути бебето трябва да се изкашля, за да му помогнете леко притеснете, но много леко, коренът на езика му.

Фитбол за най-малките

На гимнастическата топка можете да изпълнявате множество упражнения. Ето някои от тях:

• Сложете малкото по корем и леко притиснете гръбчето му към топката с дясната ви ръка, а с лявата придържайте лявото му краче в областта на коленете. И бавно залюлейте бебето напред назад;

• Обърнете малкото по гръб и като го придържате и за двете крачета в областта на коленните стави и леко ги повдигнете над топката и в това положение започнете да го люлеете на различни страни.

Защо на бебетата им е необходима гимнастика
4.5 (89.17%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2015 22:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи