Защо на мъжете не им трябват умни жени

Мария
Написана от Мария март 18, 2016 17:33

Защо на мъжете не им трябват умни жени

Акценти:

  • Образование - жени
  • Умна жена - пазител на семейното огнище
  • Алкохол - висок интелект

Свързани:

Какво казва науката за женитбата с образована жена?

„Умните хора изключително рядко са щастливи“ – написал Нобеловият лауреат за литература Ърнест Хемингуей. Какви са предимствата и недостатъците на човек с образование и какво означава да изградиш семейство с жена, завършваща докторантура?

Не пуши и се облича според времето

В чест на Международния ден на жената много български медии публикуваха новина за изследване, съгласно което мъжете, избрали за законна съпруга образована жена, живеят по-дълго от тези, оженили се за дама без диплома.

Всъщност изследването е било проведено през далечната 2009-та година. Тогава учените от университета на град Стокхолм проучили начина на живот и здравословното състояние на 1.5 млн. съпружески двойки във вече напреднала възраст и стигнали до заключението, че гаранцията за щастие е именно умната жена.

Според изследователите, образованите жени внимателно следят хранителния режим на своя мъж и неговата физическа активност, а също помагат на своята половинка да се избави от вредните навици – като пушене и пиенето на прекалено много алкохол.

Освен това умните дами, дори контролират, облича ли се техният съпруг според времето и приема ли предписаните от лекаря медикаменти, а също така не допускат в семейството да се правят необмислени разходи, които да застрашават изхранването на семейството.

Така скандинавските учени стигнали до заключението, че жените с диплома помагат на своите мъже да доживеят до дълбока старост и то в добро здраве.

А пък зависимост между образованието на мъжете и дълголетието на техните половинки не била установена.

Според изследователите това е така, защото пазителка на семейното огнище продължава да бъде жената и съответно означава, че именно от нейните интелектуални способности зависи семейното благополучие.

Нужно ли е да бъде по-умна от мъжа?

Няколко години по-късно група изследователи от Женева и Лозана проучила 1074 семейни двойки, в резултат на което била изведена магическата формула на стабилното щастие в любовта.

Съгласно тази формула от математическа гледна точна най-добри шансове за дълъг и успешен семеен живот имат двойките, в които мъжът е минимум 5 години по-голям от жената, но съпругата го превъзхожда по образование.

Според швейцарските учени, опасността от развод е най-голяма, когато партньорите принадлежат към различни култури, когато мъжът е бил разведен или се е разделил с предишна партньорка; когато съпругът е с 2-4 години по-голям от съпругата си, а също и ако двамата съпрузи са с ниско образование.

Учените твърдят, че въпреки всичко установени стереотипи, мъжете по-скоро ще започнат връзка с девойка с висок интелект, а не с пищен бюст и дълги крака.

Впрочем, швейцарските учени правят уговорката, че резултатите от изследването е възможно и да не са актуални извън границите на тяхната страна.

А друга международна група учени пък установява, че по-образованите жени са с по-нормално кръвно налягане от тези с по-ниско образование.

Освен това те са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания, които в много държави са една от главните причини за ранна смърт.

Също така изследователи са установили, че жените, които са станали кандидат на науките, имат по-нисък индекс на телесната маса и по-малка част от тях са заклети пушачки.

Изненадващото е, че всички тези данни е установено, че по-образованите дами по-често злоупотребяват с алкохола, отколкото тези с по-ниска образователна степен.

А в друго изследване пък екип от учени установили, че богатите и образовани жени по-често прибягват до асистирано самоубийство, но изследването е проведено в Швейцария, където се допуска.

Защо на мъжете не им трябват умни жени
4.6 (91.11%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 18, 2016 17:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи