Защо наргилето е 25 пъти по-вредно от цигарите

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2016 00:14

Защо наргилето е 25 пъти по-вредно от цигарите

Наргилето е прекрасно средство за прекарване на свободното време, повод да се срещнем с приятели, да поканим гости. Вие смятате, че пушенето на наргиле не е вредно. Изобщо не сте прави.

Учените са стигнали до заключението, че наргилето е много по-вредно от цигарите. Ако сравните необходимото време за изпушване на едно наргиле с една цигара, то човек получава 125 пъти повече дим, 25 пъти повече смола, с 10 пъти повече въглероден оксид и с 2,5 пъти повече никотин.

Пушенето на наргиле е достъпно и модерно – това е обичайният начин за развлечение на младите хора, и се смята от тях за абсолютно безвредно.

Дори здравословно – може да се пуши без риск за здравето. Водата задържа всички вредни вещества и вие просто чувствате приятният вкус в устата.

Практически във всяко кафе и ресторант у нас и в Европа има възможност за поръчване на наргиле. А наргиле-баровете постоянно са претъпкани с хора.

Удоволствието от пушенето на добър тютюн с добавки е много по-достъпно, отколкото алкохолът и леките наркотици. Но наргиле често пушат и хората, които водят здравословен начин на живот, считайки, че не нанасят вреда на себе си.

Обикновено това са хора, които принципно не пушат цигари.

Наргилето не е включено в списъка с проявленията на опасно поведение при младежите, и създава също илюзия за безопасност.

И поради тази причина досега учените не са се интересували от въздействието на дима на наргилето върху човешкия организъм.

Освен това сравнението на вредата от пушенето на цигари и на наргиле е било неудобно, тъй като и в единия и в другия случай хората пушат различно.

Тези, които пушат цигари, го правят често, като изпушват средно по 10 цигари дневно, а понякога стигат и до 20. Пушачите на наргиле предпочитат да се събират на компании, и пушат по-рядко, но много по-продължително време.

Ако желаете да спрете цигарите, и да минете на наргиле, то това е самозаблуда. Променяте само формата на зависимостта, но не и съдържанието ѝ.

Как димът на наргилето вреди на организма?

Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ в своя последен доклад регистрира, че първи път пушенето на наргиле сред американските ученици през последните 30 дни е било по-често, отколкото пушенето на цигари.

1/3 от студентите на американските колежи пушат наргиле, но избягват цигарите, тъй като ги смятат за вредни.

Убеждението, че водата изчиства дима по-добре от филтъра е не повече от мит. Живата сила на водата не се разпространява върху дима на наргилето – водата може само да го охлади до тази температура, която позволява достигането на дима по-дълбоко в белите дробове.

Малка част от дима, която се отлага във водата – това не е пълноценна филтрация, и не може да задържа смола и никотин. Ако човек никога не е пушил, и постои в компания, която пуши наргиле, рискува да се разболее от хроничен бронхит.

А също така, тъй като в повечето заведения наргилето се измиват с обикновена вода и не се дезинфекцират е възможно да се заразите с хепатит А, херпес на устните, а също и с неприятен вирус на Епщейн-Бар.

Освен това, за разлика от цигарите, съставът на тютюна в наргилето на практика не е възможно да се контролира.

Защо наргилето е 25 пъти по-вредно от цигарите
4.5 (89.32%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2016 00:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи