Защо нашият мозък обича да отлага целият ни живот за по-късно

Мария
Написана от Мария април 10, 2015 00:11

Защо нашият мозък обича да отлага целият ни живот за по-късно

Акценти:

  • Прокрастинация - причини
  • Отлагане - заблуди
  • Настроение за работа - подходящо

Свързани:

Повечето хора на планетата страдат от хронично психическо заболяване – те постоянно отлагат изпълнението на задачите за по-късно. А после и за след това.
„Защо да правя това утре, когато мога да го свърша в други ден“? Резонен въпрос.

Още повече, че ако отложим с няколко дни прането или почистването на жилището или прекараме 15 минути повече във Facebook нищо страшно няма да се случи. Но за някои хора отлагането се е превърнало в реален проблем.

Някои хора, например, така и не започват да се осигуряват само защото си казват, че ще направят това от следващия месец. Повечето хора с наднормено тегло, например, постоянно се убеждават да започнат диета, но винаги казват от утре.

Изследователите твърдят, че приблизително 5% от населението на Земята буквално си е съсипало живота поради това, че през целия си житейски път отлагат важните неща за по-късно. Здравият разум протестира.

Защо душата на повечето хора е изпълнена с положителни пориви – тоест да направят нещо добро за себе си, но всички те не започват новия си живот точно сега, а от понеделник?

Логиката приписва всичко на лошото управление на времето и недостатъчно силна воля. Но напоследък психолозите установяват, че този проблем има доста по-дълбоки корени. Той е в резултат на неправилната „настройка“ на нашия мозък и от емоционалния фон.

Отлагането или прокрастинацията е творение на природата и един от механизмите за разрешаване на нашите проблеми. Когато хората отлагат за по-късно някакви задачи, това означава, че те просто желаят да избегнат емоционално неприятните дейности.

Вместо това те правят онова, което временно повдига тяхното настроение. Но дългосрочният ефект е обратен – отложените задачи предизвикват чувство за вина и срам. Това на свой ред, ни принуждава да отлагаме целия си живот за по-късно, в резултат на което възниква порочен кръг.

Психолозите, ангажирани с изучаването на този навик, предполагат, че ако разбират какъв е неговия механизъм ще могат да помагат на хората да избягват неговите негативни последствия.

Психологът Тим Пичил установил интересен феномен – студентите си били простили за това, че са отлагали подготовката за изпитите за последния момент, на следващия семестър те не забавили с подготовката за текущите семестриални изпити.

От друга страна, при най-тежките случаи на прокрастинация – хората са най-малко състрадателни по отношение на себе си. Те се обвиняват за всички пропуснати ползи, което само задълбочава проблема.

Пичил, професор от университета Карлтон в Отава, се занимава с изучаването на прокрастинацията вече 19 години. В едно свое интервю той направи опит да разкрие истинските причини за отлагането и заблудите, свързани с това състояние.

Според канадския професор, повечето хора се заблуждават, че на прокрастинаторите /тези, които отлагат всичко за по-късно/ нямат достатъчно воля. Или те просто са мързеливи.

В действителност проблемът е по-скоро в това, че на повечето хора им е некомфортно да живеят в настоящата си среда или с настоящите си психологически проблеми. Обикновено хората отлагат делата си за по-късно не защото мислят, че след време ще се справят с тях по-добре.

А защото сега те не са в подходящо настроение за работа. И те се опитват да го подобрят с гледане на клипове в YouTube или като разглеждат лентата с новостите в Facebook. Или с четенето на поредната статия как да преодолеят отлагането.

Защо нашият мозък обича да отлага целият ни живот за по-късно
4.6 (91.88%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 10, 2015 00:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи