Защо не е хубаво да бъдем харесвани от всички?

Диана
Написана от Диана ноември 11, 2015 23:24

Защо не е хубаво да бъдем харесвани от всички?

Акценти:

  • Обществено мнение - важно
  • Аз - другите
  • Омраза - ползи

Свързани:

Нормална човешка черта е да искаме да бъдем харесвани от другите около нас. Повечето хора в днешно време са склонни да прекарат живота си в това да се опитват да бъдат перфектни за околните, което често се оказва не просто мисия невъзможна, ами и изключително изморителна, отегчителна и, образно казано, „неблагодарна“ задача.

Да бъдеш харесван от всички е един идеал, който много от нас ежедневно се опитват да постигнат, без да си дават сметка, че едва ли познават такъв човек, който някога да е успял да го достигне. Да, да вярваш в себе си е хубаво, но има ли всъщност наистина полза от това всички да те харесват?

Повечето хора веднага биха заявили тук: „Да, разбира се, че има. Как да няма?!“. Като всички те харесват, животът ти би бил толкова по-лесен и по-приятен, нали? Сякаш би бил едно перфектно, нереално измерение. Измерение, което засега обаче съществува единствено във въображението ни.

И колкото и да сме уверени в себе си, няма начин да бъдем харесвани от всички. А не трябва и да се опитваме.

Защо не е нужно всички да ни харесват?

Тази цел, която сме си поставили, за да избегнем множество конфликти и да се чувстваме добре в компанията на абсолютно всички, както вече казахме, е непосилна за изпълнение. Всъщност, като се замислим, това да бъдеш харесван от целия свят, говори доста лошо за теб.

Да бъдем честни – харесваме най-вече хора, които се съгласяват с нас, нали? Които споделят нашите ценности, нашия морал, нашите желания, нашите начини да си доставяме удоволствие и т.н. В хората всъщност, харесваме себе си – хората, които сме избрали да бъдат около нас са отражението на собствената ни същност.

Неслучайно се казва: „За човека, можеш да съдиш по приятелите му.“ В нашата природа е да се заобикаляме с хора, които приличат на нас – това са хората, с които ние искаме да споделяме ежедневието си, именно защото те, най-често, притежават качества, които ние също притежаваме, някъде дълбоко и навътре в нас, и искаме , може би, да развием и изразим. С какъвто се събереш, такъв ставаш.

Следователно, за да бъдем ние харесвани от другите, те трябва да видят нещо в нас, което е заложено в тях самите, и което искат да развият – с прости думи, те трябва да видят себе си в нас. Така, технически, ние играем ролята на тяхно отражение.

А какво става, когато тръгнем да отразяваме всички?

На първо място, губим себе си.

Развивайки качествата, които останалите искат и очакват да видят в нас, ние можем да се сблъскаме и с много противоречия. Това може да доведе до такива проблеми, че да останем нехаресвани, не само заради едното качество, което сме избрали да покажем, но и заради другото ни такова – а именно неговото противоположно.

Да бъдеш харесван от всички, чисто и просто се равнява на безхарактерност – на това да нямаш собствено мнение, което да можеш да защитиш. А всъщност, много изследвания показват, че омразата хич не е толкова вредна, за колкото я смятаме. Оказва се, че тя може да бъде доста по-мотивираща от непрекъснатите комплименти и мили думи и наистина, да успее да ни заведе до върха по нейния си, свой, собствен начин.

Лишен от лицемерие и лъжовност. Лишен от ласкателство и подмазване. Донякъде, изпълнен със злоба.

Но в същото време – страшно надъхващ. Страшно мотивиращ. И страшно изискващ.

Как омразата може да се окаже всъщност полезна за здравето – прочетете тук: http://lechenie.bg/kak-omrazata-e-polezna-za-choveka/

Защо не е хубаво да бъдем харесвани от всички?
4.6 (92.31%) 39 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 11, 2015 23:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи