Защо не обичаме своето тяло

Мария
Написана от Мария май 10, 2015 19:02

Защо не обичаме своето тяло

Акценти:

  • Собствено тяло - приемане
  • Отражение в майчините очи
  • С произход от детството

Свързани:

Стремежът към съвършенство е в човешката природа. Именно този устрем към по-красивото и по-доброто ни помага да постигаме резултати и да не стоим на едно място.

Това се отнася и за възприемането на нашето собствено тяло – ние се стремим да го направим идеално. Разбира се, здравословната самокритика още на никого не е попречила.

Но какво се случва, ако неприемането на собственото ни тяло ни пречи да вървим напред и да изпаднем в тежка депресия?

Формите на идеалното тяло ни се натрапват ни се натрапват от телевизионните екрани и от кориците на списанията, а сега и от Интернет.
Стегнатите и без това тела биват доведени до съвършенство с помощта на съвременните програми за обработка на изображения.

Както отбелязва в едно интервю топ моделът Клаудия Шифър: „Дори и аз не приличам на Клаудия Шифър“ .

За компаниите за козметика и за всевъзможните салони за красота е изгодно ние да смятаме, че не изглеждаме идеално. Тъй като на човек неуверен в собствената си привлекателност, може много лесно да му бъде продадено всякакво „вълшебно“ средство.

С произход от детството

Как е известно всички проблеми произлизат от детството.

Да се, образно казано, посее неувереност в един човек, когато той е на крехка възраст изобщо не е трудно. Невинна бащина шега за пухкавите бузи на неговата малка дъщеря може да предизвика в дъщерята на детето тревога, а в бъдеще – сериозни комплекси.

Прибавете към това и острият език на съучениците на това дете, нещастната първа любов, – и последните намеци за приемане и уважение на собствената външност бързо ще бъдат забравени.

Отражение в майчините очи

Ние идваме на този свят, лишени от неприемането на собственото си тяло и осъзнаваме своята значимост само чрез действията на нашите близки хора. Първото огледало, в което ние виждаме своето отражение са майчините очи.

Ако те оценяват и критикуват, детето веднага усеща това.

Но в нашето общество критичният поглед върху децата се смята за нещо нормално – ние забелязваме какво не достига на нашите деца, вместо да забелязваме прекрасното, което те вече имат.

Желателно е да подчертавате красотата и уникалността на вашето дете с искрени думи. Помогнете му да открие своите силни страни и по-често обръщайте внимание на тях.

Такива комплименти от най-любим човек остават дълбоко в съзнанието на детето и ще му служат като щит и ще го предпазват през целия негов живот.

Приемане на собственото тяло

Но какво следва да направите, ако винаги се стараете да избягвате да се гледате в огледалото? Психотерапевтите съветват да се прави разграничение на понятията на „аз“ и „моето наднормено тегло“.

Мазнините, наднорменото тегло, вашето цяло в неговата цялост – това не сте вие самите. Ако обиколките на тялото ви не ви харесват, е необходимо да потърсите начин за справяне с наднорменото тегло.

Като трябва да се опитвате да запазвате спокойствие, без да се измъчвате от чувства за вина и от постоянната самокритика.

Правилно хранене, контрол на приема на калории, умерената физическа активност – това е един от начините за справяне с проблема – наднормено тегло.

Но парадоксален е фактът, че невинаги отслабването води до моментално приемане на собственото тяло. Случва се така, че човек продължава да си търси някакви недостатъци и да критикува външния си вид.

Защо не обичаме своето тяло
4.4 (87.37%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 10, 2015 19:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи