Защо не се създават нови лекарства

Мария
Написана от Мария март 3, 2015 07:53

Защо не се създават нови лекарства

Акценти:

  • Фармацевтични компании - световна медицина
  • Антибиотикорезистентност
  • Резистентни туберкулозни бактерии

Свързани:

Фармацевтичните компании предпочитат да влагат средства в маркетинг и продажби. Те не са загрижени до толкова за здравето на своите клиенти, тъй като в създаването на нови лекарства те инвестират все по-малко средства.

А това може да се превърне в криза на световната медицина. И наистина през последната година се наблюдават доста негативни тенденции, сред които са:

• Епидемичният взрив на Ебола хеморагична треска – най-големият, който е възниквал в Африка за период от 1976 г, когато за първи път е изолиран вируса Ебола.

• Чума в Мадагаскар, а в някои азиатски държави бяха регистрирани множество случаи на холера.

• В САЩ бяха регистрирани повече от 100 случая на неизвестна инфекция, която предизвиква паралич при децата и за която впоследствие се установи, че е причинена от неполиомиелитни вируси.

За почти 3 десетилетия учените така не успяха да открият лекарства срещу ХИВ вируса – те само успяха до известна степен да преустановяват прогресията на инфекция с антиретровирусни препарати, но така и не успяха да излекуват напълно това заболяване.

Все пак следва да се отбележи, че съвсем наскоро, на 18.02.2015 г. в списание Nature бяха публикувани резултатите от експеримента на изследователите от Института Скрипс във Флорида, САЩ, във връзка с предотвратяването на ХИВ инфекцията.

„Откритото от нас ново вещество е най-силното досега и има най-широкия спектър на действие от всички известни инхибитори на входа“ /тоест веществата, препятстващи проникването на вируса в клетката/ – твърди професор Майкъл Фарзан, ръководител на проекта.

Новото лекарство е изпитано на макаци резус и блокира щамовете ХИВ-1, ХИВ-2 и SIV /вирусът на имунната недостатъчност на маймуните/.

В допълнение лекарството предпазва от много по-високи дози на вируса в сравнение с тези, които обикновено се предават от човек на човек. Ефектът се запазва не по-малко от осем месеца след инжектирането на препарата.

Предполага се, че в бъдеще заболяванията подобни на СПИН ще стават все повече.

Проблемът е в това, че от много години не са създавани нови антибиотици, макар че в края на 2014 г. беше направен пробив и в тази насока, като учени създадоха специална камера, която се оставя в почвата и нея се култивират бактериите, които биха могли да се използват за създаването на антибактериални препарати.

Но това откритие е все още експериментално и към настоящия момент еволюцията на бактериите продължава и те все по-лесно се справят с действието на традиционните антибиотици.

В Индия, например през последните години се борят с туберкулоза, която не се поддава на лечение със стандартните антибиотици.

За щастие в България този проблем не съществува, в предишни свои публикации от екипа на Lechenie.bg сме посочвали, че броят на болните от туберкулоза значително намаля през последните години и към момента те са между 1500 и 2000 души.

Според O’Neill Review липсата на ефективни антибактериални препарати може да стане причина за повече от 10 милиона смъртни случая годишно, но направените открития в самия край на 2014 г. дават много надежди, че тази прогноза няма да се сбъдне.

2014 г. беше повратна година в медицината и това накара много от фармацевтичните компании да преразгледат политиките си за инвестиции и макар че по данни за 2013 г. на изследователската компания в областта на здравеопазването GlobalData от Johnson & Johnson са похарчили за рекламу $17,5 млрд, а за научни изследвания – общо $8,2 млрд, то през 2014 г. двата разхода са почти изравнени.

Защо не се създават нови лекарства
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 3, 2015 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи