Защо ни прилошава, когато видим кръв?

Диана
Написана от Диана ноември 20, 2015 20:01

Защо ни прилошава, когато видим кръв?

Акценти:

  • Вида на кръвта - неизбежен
  • Мозък - възможна реакция
  • Адреналин - променено състояние

Свързани:

Не на всеки се случва, но е факт – някои хора просто не могат да понасят гледката на кръв и когато се наложи да се сблъскат с нея, нуждата да седнат ги връхлита моментално, главата им се замайва, започва да им се гади, започват да се чувстват нервни и безпокойни, краката спират да ги държат и внезапно им прилошава.

Това може да е наистина страшен минус, който да ви попречи много в живота ви, но за жалост е нещо, което ви е вродено и няма как да бъде променено просто ей-така – процесът е много труден, изисква много усилия и време и не е нещо, което всеки един от нас може да направи.

А ако не искате – не е и нужно. Просто ще трябва да се откажете от професията на хирург.

За жалост обаче, всъщност доста по-често, отколкото бихме искали, дори и да не работим в болницата, ни се налага да се сблъскваме с човешка кръв, било то при порязване, при падане или при някои други случаи.

Но какво седи зад това внезапно прилошаване и отвратителното нещо, което се случва в гърдите ни, когато сме изправени пред някоя гледка, включваща кръв? Защо някои от нас са сякаш имунизирани срещу нея и тя хич не им влияе, а други са способни дори да изпаднат в безсъзнание, дори и като си помислят за нея?

Какво се случва с тялото ни, когато видим кръв?

Според проведените изследвания, най-голяма роля за това как кръвта ни кара да се чувстваме има така наречения блуждаещ нерв. Това е един от най-важните ни черепномозъчни нерви, отговарящ за вътрешните органи, гълтача, някои части от езика ни, гръкляните ни мускули и тези на гълтача. Но какво общо има той с прилошаването в такъв случай?

Учените не могат да установят причината защо той реагира при гледката на кръвта, но факт е, че реагира. И реагира по такъв начин, че кара кръвното ни налягане и сърдечният ни ритъм да паднат едновременно и то доста.

Тази рязка промяна оказва ясен ефект върху самия ни мозък – количеството на кръвта, която достига до него бива силно намалено и следователно, заедно с нея бива намалено и количеството кислород, което мозъкът ни трябва да получава принципно. Именно тази липса на кислород и кръв е причината да губим съзнание.

Какво се случва на хората, на които не им прилошава?

Не винаги блуждаещият нерв реагира по този начин, обаче.

Понякога има случаи, когато тялото навлиза в така нареченото състояние на „Бий се или бягай“ – тогава, за разлика от случая с блуждаещия нерв и прилошаването, организмът ни отделя огромно количество адреналин и се получава не понижаване на кръвния ни пулс и на сърдечния ни ритъм, ами напротив – точно обратното – те се повишават, мускулите ни се напрягат, енергията ни се увеличава и следователно сме по-силни и по-бързи от обикновено.

При вида на кръвта организмът се чувства застрашен за самия себе си и затова навлиза в това състояние, където трябва да изберем – да останем и да се бием или да бягаме за живота си. Той приема гледката на кръвта като заплаха и чувства безпокойство.

Това е причината, поради която на някои хора им прилошава, като видят кръв, а на други не – това каква е вродената реакция на организма ви, обаче не зависи от вас.

Защо ни прилошава, когато видим кръв?
4.4 (88.13%) 32 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 20, 2015 20:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи