Защо нощният труд е причина за затлъстяване, рак и инсулт

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 17:29

Защо нощният труд е причина за затлъстяване, рак и инсулт

Акценти:

  • С какво се свързва заниженият енергоразход на хората, които работят на смени?
  • Защо хората с посменен режим на работата в повечето случаи развиват хипертония?
  • Обусловена ли е системата на обмяната на веществата от циркадните ритми?

Свързани:

Затлъстяване

Според проучване, проведено от Университета на щата Колорадо, САЩ, хората, които работят през нощта, изгарят по-малко калории за денонощие, отколкото тези които живеят по обичайния дневен режим.

Изследователите установили, че работата на нощни смени нарушава обмяната на веществата, тъй като човек изразходва по-малко енергия, отколкото ако върши същата работа през деня.

Описаният ефект се оказва най-забележим, когато служителите се опитвали да спят през деня и въпреки фактът, че сънят им не бил толкова дълбок, те изразходили между 12 и 16% по-малко калории, отколкото през нощта.

Заниженият енергоразход учените също свързват с еднообразната диета /включваща предимно „fast food“ и продукти от вендинг машини – автомати за „бързи“ храни, предимно шоколадови и сладки изделия и сандвичи/и недостатъчната физическа активност.

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Връзката между повишения риск от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания и нощния труд е известен от десетилетия.

Причината за тази взаимна обусловеност е нарушеният циркаден ритъм на организма, поради който при хората с такъв работен режим развиват хипертония и се наблюдава повишаване на нивата на техния холестерол.

Според данните от провежданите научни изследвания рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания рискът при хората, които работят на нощни смени се увеличава с до 40%.

Диабет и метаболитен синдром

Работата на смени е свързана с риск от развитие на метаболитен синдром – системата на обмяната на веществата на организма също се обуславя от циркадните ритми.

Нейната функция се нарушава при постоянното и продължително непридържане към биологичния часовник на организма.

В резултат на това при хората, работещи на нощни смени, често се наблюдава високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар, затлъстяване и нивата на холестерола са извън обичайните. Метаболитният синдром се счита за сериозен фактор за развитие на диабет, инфаркт и инсулт.

Депресия и афективно разстройство

Социалната изолация от близки и приятели на хората, които работят през нощта, естествено се отразява и на тяхното психологическо състояние.

Освен това работата на смени сама по себе си е с отрицателно въздействие върху мозъчната биохимия – нивата на серотонина при хората, които работят през нощта, са по-ниски, от на тези, които работят денем.

Аномалии на репродуктивната система

Нощният труд се отразява отрицателно и на състоянието на женската репродуктивна система.

Проучването, в което са взели участие стюардеси, родили деца, показало, че случаите на спонтанни аборти, при тези от тях, които са продължили да работят по време на бременността са 2 пъти по-чести в сравнение с тези, които са отказвали да поемат полети.

Също така нощният труд се свързва с повишен риск от усложнения и преждевременно раждане, безплодие, ендометриоза, нередовен менструален цикъл и болезнени менструации.

Точният механизъм на развитието на тези заболявания все още не е установен, но учените предполагат, че вероятно те се дължат на негативното въздействие от нарушените циркадни ритми върху ендокринната, имунната и нервната система на жената.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Преди около 50 години учените открили връзка между нощният труд и язвената болест.

Причина за язвата най-често се оказва бактерията Helicobacter pylori и резултатите от проведените научни изследвания показали, че нощните смени увеличават негативното въздействие на инфекциозния организъм върху човешкото здраве.

Точната причина за този феномен не е установена, но в наличието на пряка връзка между нарушените циркадни ритми и язвената болест, учените са убедени.

Защо нощният труд е причина за затлъстяване, рак и инсулт
4.5 (90%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи