Защо някои хора са по-продуктивни през нощта

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 20:28

Защо някои хора са по-продуктивни през нощта

Акценти:

  • Нощни птици - креативност
  • Личностно развитие - чучулиги
  • Качествен сън - липса

Свързани:

Все повече и повече хора започват да поемат нощни смени на работата си и дори да ги предпочитат. В последните години все по-често се наблюдават повече будни през нощта и повече спящи през деня.

Няма как да не ви е направило впечатление колко пълен става фейсбук всяка вечер и как всяка сутрин обаче, едва-едва се забелязва някоя зелена точка отстрани на чата ви.

Въпреки че има много проведени изследвания, които показват, че човешкият ни вид е най-продуктивен през първата част на денонощието – а именно в часовете до обяд, се оказва, че много по-голяма част от хората работи повече и по-ефективно през нощта, а не сутрин.

Разбира се, всичко това зависи и от типа работа – този стил на живот се наблюдава най-вече при хора с работа, изискваща креативност и концентрация, като изключим от класацията, разбира се, нощните булевардни пеперудки.

Тази така нашумяла в последно време практика кара учените да проведат изследване защо при някои от нас активността се повишава вечер и намалява сутрин, обратно на всички общоприети схващания. Оказва се, че зад това стоят редица биологични и физиологични фактори.

На първо място, открити са различия в самата мозъчна структура на, така да се каже, „ранно-пеещите“ и „нощните“ птици. Хронотипът – частта от мозъка, която отговаря за времето на прилив на енергия – се определя генетично и е той е главният причинител за „обърнатата“ ни продуктивност.

В изследването, проведено от учените от Рейнско-Вестфалския технически университет в Аахен, Германия са взели участие близо 60 човека с различна мозъчна структура.

С изненада е установено, че цялостта на бялата материя, изграждаща отчасти мозъка ни, е нарушена при хората с повишена нощна активност. Тази материя отговаря най-вече за връзките между нервните клетки и това, че не е в пълния си вид, създава множество предпоставки за развитие на потенциална депресия у притежателя си.

Не е известна обаче точната причина за прилива на енергия късно вечер. Известни са обаче последствията от нея. Проведени са още множество проучвания, не само в Германия, ами и и по целия свят и всяко едно ни предоставя съвсем нова информация и успява да ни изненада по какви ли не начини.

Открито е, че хората със склонност да стоят до късно са изложени на по-голям риск от сърдечни болести, поради липсата на качествен сън. Също така е доказано, че те консумират повече алкохол и имат афинитет към всякакви различни наркотични и опияняващи вещества, които променят начина ти на възприятие.

Според някои изследвания те са по-склонни към създаването на нарушения в метаболитната функция и повишен апетит, но според други нощното им будуване оказва не ефекта на затлъстяване, а обратен – наблюдава се отслабване, което е в пълно противоречие с предишното изследване, но..фактите са си факти.

Също така е научно доказано, че нощните птици имат по-широко въображение и са в пъти по-креативни и действени от нормалните си приятели. Нещо друго, което е страшно изненадващо за много хора е, че те всъщност, макар и лишени от сън, често са много по-енергични и активни от околните, които имат възможността да се насладят на 8-часова почивка.

Освен това, използващи много по-голяма част от денонощието и наистина оползотворяващи го, те могат да постигнат огромни успехи в кариерата си и личностното си развитие – зависи с какво са избрали да се занимават.

Всеки човек е различен и на всеки организъм едно и също нещо може да му се отрази абсолютно различно. Има множество фактори, известни и неизвестни, които определят същността ни и начина ни на възприемане на нещата.

Той рядко може да бъде наистина променен, затова е хубаво да се слушаме тялото си и да се съобразяваме с него. Все пак, когато се чувстваме най-добре, на кого ще му мине през ума да спи?

Защо някои хора са по-продуктивни през нощта
4.5 (89.78%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 20:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи