Защо очите се разширяват от страх и се свиват от отвращение

Мария
Написана от Мария август 13, 2015 19:29

Защо очите се разширяват от страх и се свиват от отвращение

Акценти:

  • Очи - разширяване и свиване
  • Емоции - изменения
  • Полезрение - стесняване

Свързани:

Поговорката „на страха очите са големи“ отразява не само психологическото състояние на човека, който изпитва страх и затова бъдещето му се струва по-мрачно, отколкото се оказва всъщност, но и според американски учени, от страх очите се увеличават дори физически.

Спомнете си какво изпитвахте последния път, когато бяхте у дома и изведнъж чухте силен неочакван звук? Спомнихте ли си?

Разбира се, дори спомен ви накара мигновено да ококорите очи.

А в момента, когато се вслушвате в плашещата тишина в очакване на това какво още може да случи, по-скоро вашите очи са се разширявали и за известно време за останали широко отворени в опит да видите това, което ви е изплашило, а също и от вътрешно напрежение и страх.

А спомняте ли си реакцията на нещо, предизвикващо отвращение? Обикновено ние инстинктивно присвиваме очи, за да идентифицираме по-точно източникът на своето отвращение.

Защо ококорваме очи, когато ни е страх и ги свиваме, когато изпитваме отвращение? Това се опитали да разберат американски учени в своето ново изследване.

Емоционални реакции

Изследването било проведено от група учени под ръководството на професор Адам Андерсън от Колежа по екология при Корнелския университет.

В списание „Psychological Science“ изследователите публикували статия, в която предполагат, че тези противоположни по своята същност изражения на лицето, в които участват нашите очи, събиращи и фокусиращи светлината, за установяване на неизвестна опасност, се основават на емоционални реакции.

Изследователите отбелязват, че в момента, когато нашите очи се отварят широко – както се случва, когато изпитваме страх, се увеличава тяхната чувствителност и се увеличава тяхното полезрение, което ни позволява по-бързо да определим приближаващата опасност.

Когато нашите очи се свиват от отвращение, полезрението ни се свива, но се повишава рязкостта и фокусировката, а това помага по-точно да се определи източникът на нашето удоволствие.

Коментирайки резултатите от изследването, професор Андерсън, посочва, че тези противоположни функции на разширяване и свиване на очите не само отговарят за увеличаване и намаляване на зениците, но могат да бъдат и примитивен способ, позволяващ усилване на изразителността на лицето.

Тези изменения едва ли се ограничават само до отвращение и страх – както е известно, те също играят голяма роля във възможностите да се различават разнообразните изражения на нашите емоции, включително на удивление, на гняв и дори на щастие.

Очите могат да разкажат за нашите емоции

Изследователите казват, че когато се страхуваме очите ни се разширяват, което осигурява получаването на повече светлина от зрителния орган и съответно колкото се може повече да се разшири полезрението, за да можем по-точно да определим причината за нашия страх.

Професор Андерсън също отбелязва, че по-рано учените са мислели за осъзнаването като процес, който протича едва след като мозъкът е получил изображението, но всъщност нашите емоции влияят върху зрението още в първите моменти от визуалното разкодиране.

Свиването на очите, поради отвращение, предполага най-голяма острота на зрението при попадане на най-малко светлина и при най-голяма фокусировка, а широко отворените очи в момента на страха позволяват попадането на най-голямо количество светлина, създавайки широко полезрение за най-висока чувствителност.

Професор Андерсън отбелязва, че емоциите предизвикват изменения в изражението на лицето, които структурно са много отдалечени една от друга, а това позволява на очите да използват тези свойства, които са най-полезни в конкретната ситуация.

Защо очите се разширяват от страх и се свиват от отвращение
4.5 (90.45%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 13, 2015 19:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи