Защо от любов жените поумняват, а мъжете оглупяват

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2016 00:54

Защо от любов жените поумняват, а мъжете оглупяват

Акценти:

  • Когнитивни функции - нарушение
  • Изпълнение - рутинни задачи
  • Паника - мултитаскинг

Свързани:

Между състоянието на влюбеност и интелекта съществува необичайна връзка. Оказва се, че влюбените жени стават по-умни.
Американски изследователи от университет в Ню Йорк са убедени, че интелектът е неразривно свързан с влюбването.

Така например, било установено, че в кръвта на жените, които получават емоционално удоволствие от общуване с мъжете, се освобождава особен биологичен активатор на функциите на мозъка. Именно благодарение на неговото въздействие в този период нежния пол става много по-умен от силния.

В изследването взели участие общо 30 доброволци – жени и мъже на възраст от 18 до 29 години. Всички участници изпитвали дълбока привързаност към своите партньори.

В рамките на експеримента доброволците трябва да решават бързо много прости задачи по математика. С помощта на този метод учените получават възможност по-добре да изучат взаимовръзката между особеностите на поведението на влюбените хора, и проявленията на техните когнитивни функции.

За самите изследователи неочаквано откритие се оказва това, че взаимовръзката между интелекта и любовта особено силно се проявява при нежния пол, докато при мъжете този ефект е много по-неубедителен.

По време на провеждането на математическите тестове жените решавали задачите 3 пъти по-бързо от мъжете, а техните отговорили били верни в 89% от случаите. Същевременно силният пол успели да решат само 15% от задачите.

Предполага се, че подобна закономерност се обяснява със специфичното състояние на хормоналния фон, когато човек е влюбен.

Ако жените изпитват емоционално удоволствие или дори блаженство, когато общуват със своя избраник, то техните организми започват да образуват и да освобождават в кръвта някои хормони като допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин.

Тези хормони оказват силно влияние върху когнитивните способности. Именно, поради тази причина, когато жените са влюбени стават много по-внимателни и умни от мъжете.

Мъжкият организъм не е в състояние да синтезира тези хормони в такива големи количества, като женския. Именно поради тази причина любовта по никакъв начин не се отразява на остротата на ума на мъжете.

Понякога дори се стига до обратния ефект – забавя се функцията на центровете на мозъка, които са свързани с интелектуалните функции, тоест от любов мъжете може да оглупеят.

И ако се замислим, всъщност ние знаем това, което ни казват американските учени – мъжете действително стават много разсеяни, трудно се концентрират, когато са влюбени.

Често околните се шегуват с нас, че сме влюбени, когато допускаме грешки при изпълнение на елементарни задачи.

Също така правят и повече грешки в работата си, докато това не може да се каже за жените, напротив те дори стават по-концентрирани и любовта се отразява положително на професионалното им израстване, докато при мъжете ситуацията е пълна противоположност.

На влюбените жени в работата им помага и фактът, че техният мозък функционира на различен принцип от мъжкия – например една жена може да върши няколко задачи едновременно, като това по никакъв начин не се отразява на качеството на работата, макар и това да се отнася за изпълнението на по-рутинни задачи.

Докато същото е невъзможно при мъжете, когато трябва да вършат няколко неща едновременно обикновено изпадат в паника, и повечето от тях като защитна реакция се вбесяват и най-често си го отнасят хората, които са около тях.

И това, в случай че мъжът не е влюбен, трудно можем да си представим тогава какво се случва.

Защо от любов жените поумняват, а мъжете оглупяват
4.5 (89.19%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2016 00:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи