Защо първородните деца винаги са по-умни от родените след тях

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2015 19:53

Защо първородните деца винаги са по-умни от родените след тях

Акценти:

  • Умствени способности - развитие
  • Малки деца - интелект
  • Поредност на раждане

Свързани:

Ако имате по-малки братя или сестри, вие вероятно сте малко по-умни от тях.

Ново изследване, проведено от специалисти на университета в град Лайпциг, Германия, показало, че коефициентът на интелигентност се определя в семейството по старшинство – първенците са по-умни от „средните“ деца, а средните от най-малките.

Още повече, че в това обикновено са убедени и самите деца – проучванията показват, че най-малките с охота се съгласяват с факта, че не са така умни, както по-големите си братя или сестри.

Между впрочем фактическата разлика не е толкова голяма – средно, най-големите деца показват коефициент на интелигентност с 1.5 пункта повече в сравнение със следващите по старшинство.

Защо това е така?

Учени предполагат, че това е биологичен механизъм, „измислен“ от еволюцията за оцеляване. Неговият смисъл е това, че по-големите деца са принудени да се грижат за по-малките, когато нещо се е случило с техните родители.

Като те в значителна степен се занимават с тяхното възпитание. Те наред с родителите, им дават първите уроци в живота. А това изисква ускорено развитие на навиците на по-голямото дете да обяснява и да разказва приказки на по-малкото, което помага на мозъка като цяло се развива по-бързо.

Още една причина е в това, че обикновено първенците получават максимум внимание на родителите, а следващите деца много по-малко.

Причината е проста – първородните първоначално са „сами“, а на вторите и третите деца им се налага да се борят за вниманието на родителите, защото те са съсредоточени върху възпитанието на няколко деца.

Изключение от това правило са само тези семейства, в които има 4 и повече деца. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че в тях родителите не се отнасят толкова внимателно към възпитанието на децата, отколкото в семействата, където те са по-малко.

За да стигнат до тези заключения немските учени анализирали данни, получени от 20 хиляди европейци.

Но по-малките не трябва да се отчайват

На първо място, защото с израстването те имат шансове да догонят по-големите си братя и сестри. Но пък по-големите имат един съществен недостатък – обикновено са много властни, прекалено самоуверени и изпитват нужда постоянно да се налагат.

Като тези не толкова добри качества си остават и с тяхното израстване.

И ето още нещо – изследванията показват, че по-големите деца обикновено по-често – с 40%, страдат от затлъстяване. Като тази тенденция се наблюдава, както в случая с мъжете, така и с жените.

Но разбира се заключенията на немските учени показват едно незначителна разлика между коефициента на интелигентност на големите деца в сравнение с малките, което е в рамките на статистическата грешка.

Освен това интелектът подлежи на постоянно развитие, като начините за това сме коментирали в предишни свои публикации в Lechenie.bg. Затова без значение кой поред е роден в семейството, човек има възможност да развива своите умствени способности.

Например, доказано е, че някои професии допринасят за развитието на интелекта, а също така и способстват за запазване на ясен ум до дълбока старост – инженер, мениджър, адвокат, журналист, актьор.

Тези професионално направления изискват ежедневна активна умствена дейност, която всъщност допринася за развитието на мозъка и препятства неговата дегенерация, което се обуславя от напредването на възрастта.

Защо първородните деца винаги са по-умни от родените след тях
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2015 19:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи