Защо плуването е толкова полезно за новородените

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 15:26

Защо плуването е толкова полезно за новородените

Ранното обучение по плуване на кърмачетата е гаранция за здравето им в бъдеще. Ползата от плуването е неоспорима. За това, че плуването носи на новородените само ползи, няма никакво съмнение сред лекарските среди.

Движенията във водата способстват за хармоничното развитие на детето. Поради хоризонталното положение на тялото всички движения се изпълняват с ръце и крака. И това е една от особеностите, определящи положителното влияние на плуването върху организма.

При плуване участват практически всички мускули на тялото, което способства за развитието на мускулатурата и подвижността на основните стави.

Налягането на водата върху подкожното венозно русло, дълбокото диафрагмено дишане и състоянието на хидростатична безтегловност способстват за увеличаване на притока на кръв към сърцето и съществено облекчават неговата работа.

Затова плуването се препоръчва на деца със заболявания на сърцето като едно от средствата за укрепване и развитие на сърдечно-съдовата система.

Плуването също така укрепва опорно-двигателния апарат на детето, развива координацията на движенията, формира т.нар. мускулен корсет, предотвратявайки изкривяването на гръбнака, понижава раздразнителността и възбудимостта, подобрява съня и апетита.

Въздействието на водата и на водния масаж благотворно се отразява на чревната перисталтика, явявайки се профилактика на запек и на чревни колики. Децата, редовно занимаващи се с плуване, в по-малка степен са предразположени към настинки.

При отклонения в здравословното състояние, вродени пороци в развитието, увреждания и заболявания на нервната система, при травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърдечно-съдовата система, патологии на дихателните органи, изискващи ограничаване на физическите натоварвания, упражненията във вода оказват лечебно действие.

Плуването е по-ефективно за възстановяване след много заболявания, тъй като заниманията във вода протичат в условия на относителна безтегловност.

Оздравително-рехабилитационното плуване се провежда в детските поликлиники, рехабилитационни и оздравителни центрове, секции по оздравително плуване, а също под форма на самостоятелни занятия у дома във ваната.

Преди началото на занятията е необходимо да се обърнете за консултация към педиатър за изключване на евентуални противопоказания. Започване на плуването във ваната е възможно, когато раната от пъпната връв е зараснала напълно, някъде около 3-тата седмица.

Занятията в басейна се препоръчват от 2-месечна възраст. Задължително продължете занятията и при достигането на детето на 2-3 години. Плуването е полезно за децата от всички възрасти.

За първите водни процедури на новороденото температурата на водата не трябва да по-ниска от 34-36 градуса по Целзий. Впоследствие температурата на водата може да се понижава.

Но за деца до 3 месеца не е препоръчително да се занимават с плуване във вода, при което температурата на водата е по-ниска от 32 градуса. По този начин се провеждат същевременно и закалителни процедури.

Също така е много важно преди детето да се сложи във ваната, последната да бъде много добре почистена, тъй като в тази възраст имунната система на бебето все още не е укрепнала, и то е предразположено към инфекции от бактерии, които не създават проблеми при хората в зряла възраст.

Препоръчително е и след водните процедури кожата на бебето да се намаже с бебешко олио, тъй като, особено в Южна България, водата е доста твърда, което предполага изсушаване на чувствителната бебешка кожа.

Противопоказания за плуване за деца в ранна възраст са:

• Пневмония, ОРВИ;
• Чревни инфекции;
• Кожни заболявания с инфекциозен произход;
• Алергични проявления на кожата;
• Остри фебрилни състояния;

Защо плуването е толкова полезно за новородените
4.4 (88.89%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 15:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи