Защо получаваме тикове на очите?

Диана
Написана от Диана февруари 27, 2016 16:57

Защо получаваме тикове на очите?

Акценти:

  • Тикове - око
  • Причини - несигурни
  • Изследвания - резултати

Свързани:

На всички ни се е случвало, и то най-вероятно неведнъж. Сякаш идват изневиделица – клепачите ни започват да притреперват неконтролируемо и разбираме, че получаваме отново тикове на окото.

И никога не ги очакваме – могат да се случат по всяко време на всяко място, без изключения – докато караме, докато се взираме в екрана на компютъра или телевизора си, докато четем или докато просто си стоим и си говорим с някого.

Чувството винаги обаче е неприятно и минава определено време, преди да успеем отново да започнем да мигаме нормално. И никой не може да ни даде чисто, точно и ясно обяснение защо това ни се случва.

Въпреки това, много проучвания и изследвания, свързани с този така широко разпространен проблем са направени и се наблюдават някои сходства в резултатите. И в крайна сметка, се оказва, че лекарите и учените имат няколко теории какво стои зад тиковете на окото.

1. Кофеинът

Според д-р Уейн Корнблат, прекалено големият прием на кофеин е едно от нещата, които са способни да предизвикат тикове на окото. Кофеинът си е спечелил славата на стимулант неслучайно – когато бива погълнат, той кара тялото ни да отделя норадреналин и серотонин.

Тези невротрансмитери повишават реактивността на мускулите и нервите, което обяснява донякъде мускулните спазми на окото.

2. Стресът

Стресът също оказва своето влияние, тъй като при стрес се отделя така наречения епинефрин, молекула, която се свързва с подобни реакции.

3. Липсата на сън

Липсата на качествен и достатъчен сън също попада сред причините за тикове на окото, но учените все още не са установили съвсем точно каква е връзката.

4. Блефарит

Блефарит е болест, която засяга очите, но за него е характерно, че тиковете се получават не само при едното, но и при двете очи. Въпреки това се наблюдава понякога и само при едното окото.

То е заболяване, което засяга точно движението на мускулите около очите, но никой не знае каква точно е причината за развитието му и защо някои хора го развиват, а други – не. То е основано на възпаление на клепачите и е два вида – прост и язвен. Обикновено бива хронично.

Ако се съмнявате, че има възможност да сте засегнати от него, непременно се обърнете към специалист, който ще ви насочи към най-подходящото лечение за вас!

5. Други

Клиника „Майо“ е една от тези, които се е занимавала обстойно с тиковете на око и е провела много проучвания, за да установи възможните причини.

Освен горно-изброените, други неща, които могат да предизвикат развитието на тези състояния на окото са: приемът на алкохол, прекалено много светлина при по-чувствителните очи, приемът на наркотични вещества, вятърът, пушенето, раздразнение на крайчетата на окото или като цяло, на самото око, така наречения „синдром на сухото око“ и др.

Тиковете на очите могат да бъдат страничен ефект от приемът и на определени медикаменти, особено такива, свързани с лечение на епилепсия например. Също така, тиковете на очите, макар и в доста редки случаи са едни от най-ранните симптоми за развиване на хронични заболявания, засягащи движението на мускулите, особено ако се наблюдават и други подобни лицеви проблеми и / или спазми.

Ако претърпявате тикове на окото често, непременно се свържете със специалист, който ще ви помогне и ще установи причината за проблема ви!

Защо получаваме тикове на очите?
4.5 (90.56%) 72 глас[а]

Диана
Написана от Диана февруари 27, 2016 16:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи