Защо понякога и косата на децата оредява?

Мария
Написана от Мария септември 30, 2015 21:46

Защо понякога и косата на децата оредява?

Акценти:

  • Трихотиломания - деца
  • Косопад - детска възраст
  • Дефицит на белтъчини - разрушаване на фоликулите

Свързани:

На пръв поглед изглежда, че проблемите с косата, особено тяхното окапване са проблем, запазен за възрастните и дори за хората вече на преклонна възраст.

За съжаление, това не е така – все по-често в кабинета на педиатъра идва разтревожени майки с оплаквания за оредяващата коса на тяхното дете.

Първият въпрос, който задават родителите – е откъде дойде тази напаст на моето дете? Всъщност причините за косопада или алопецията, за съжаление не са малко. Ето и основните от тях.

1. Дефицит на витамини

След прекараните настинки и други заболявания, а също през междинните сезони авитаминоза, които се падат в края на есента – към средата на ноември и в началото на пролетта, детето може да изпитва недостиг на витамини. Това се отразява на организма му като цяло и на косата в частност.

2. Недоимък на микроелементи

Основните елементи, отговарящи за нормалния растеж на косата са цинк, силиций и желязо. Затова при анемия, например, често се наблюдават проблеми не само с апетита, но и с косата.

Недостигът на цинк се проявява с косопад и накъсване на косата, сухота на кожата и склонност към раздразнения – информативни са и ноктите на детето – те могат да се напукат, да станат прекалено меки или тънки и чупливи.

Рахитът, възникващ на фона на недостиг на витамин Д и калций също често води до косопад и до толкова силен, че се оголва тилната област.

3. Дефицит на белтъчини

Всяка клетка на нашия организъм, включително и всеки косъм е изграден от малки тухлички – белтъци.

Затова за здравето на детската коса е много важно получаването на ежедневно достатъчно количество от този важен компонент с месо, риба, яйца и морски дарове.

При недостатък на тях много бързо се формира дефицит на белтъци и вследствие косопад.

4. Заболявания на вътрешните органи

Обикновено косопадът може да се наблюдава на фона на заболявания на черния дроб, бъбреците и на надбъбречните жлези.

Затова, ако детето има някакви хронични заболявания, е необходимо на първо място да посетите наблюдаващия го лекар и да преминете изследване, за да се установи не е ли започнало обостряне, наред ли са изследванията.

5. Хормонален дисбаланс

За съжаление, често до сериозни проблеми с косата водят хормоналните нарушения, възникващи на фона на приема на определени лекарствени средства, в резултат на ендокринни заболявания, например на хипотиреоза или пък периодът на пубертета.

6. Стрес

Напрежението, с което понякога се сблъскват децата – трудности при адаптацията в детската градина, проблемите и повишеното натоварване в училище, споровете или разводът в семейството – всичко това способства за формирането на невроза.

Стресът предизвиква спазъм кръвоносните съдове, които хранят космения фоликул – при липсата на приток на хранителни вещества и кислород от него не е възможно да порасне здрав и устойчив косъм – оттам се появява и косопада.

7. Трихотиломания

Това заболяване се среща по-често при деца, тъй като те въртят и скубят косата си практически постоянно. С времето това води до изтъняване на косъма и до косопад.

При тежките случаи и когато не се обърне внимание косата се уврежда до такава степен, че някои фоликули се разрушават – следователно на това място повече коса няма да успее да порасне, освен ако не се направи присаждане.

Защо понякога и косата на децата оредява?
4.4 (88.1%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2015 21:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи