Защо повечето хора напълняват след 40-годишна възраст

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 00:26

Защо повечето хора напълняват след 40-годишна възраст

Експерти намериха обяснение защо хората толкова често напълняват след 40-годишна възраст. Оказало се, че мозъчните клетки, регулиращи апетита, забавят своят активност с напредването на възрастта. Именно поради това човек не осъзнава, че вече се е нахранил.

Учените определили основната причина за надебеляването в средна възраст. Според тях след 40-годишна възраст се повишава рискът от преяждане, тъй като хората твърде късно изпитват чувство за насищане с храна. По този начин средно теглото на човека се увеличава със скорост 500 грама на година.
Експериментите, в хода на които били анализирани причините за покачването на теглото, били проведени от група учени от Университета Абердин. Един от авторитеЛора Хейслер отбелязва, че с остаряването на организма на човека расте и обемът на талията.

Най-често такива изменения на тялото на човека са свързани със специфичната функция на клетите, които образуват пептида проопиомеланокортин.

Този компонент е необходим за нормалната регулация на апетита на човека и на теглото на неговото тяло. Но с времето процесите на стареене влияят на активността на клетките, които започват бавно да изпращат необходимите сигнали, а организмът не получава необходимата информация за това колко храна е необходимо да изяде, за да се засити.

Така апетитът на човека надвишава реалните потребности на неговото тяло.

Освен това учените акцентират и на заседналия начин на живот на хората в средна и напреднала възраст, което само задълбочава ниската активност на клетките.
Следва да се отбележи, че съществуват специални препарати, повишаващи активността на клетките, които понижават апетита.

По-рано британски учени разработиха специална таблетка, която спомага за преустановяване на рязкото увеличаване на теглото на хората на средна възраст. Създателите съобщиха, че подобно лекарство вече може да се използва в медицината по целия свят.
Таблетките помагат на организма да се справи с повишения апетит, за да се предотврати преяждането. И ще могат да се приемат още от 20-тата 30-тата година и годините апетитът ще се регулира в нормален режим.

Но този метод не е подкрепян от много хора, някои лекари смятат, че в млада възраст теглото е необходимо да се контролира с помощта на спорт и правилно хранене.
Според експертите това откритие позволява на лекарите да намерят оптимален способ, който ще спомогне за контролирането на апетита и теглото на човека.

Но основната препоръка на изследователите остава неизменна – след 40-годишна възраст човек е необходимо да яде малко по-малко, отколкото всъщност чувства необходимост, тоест да става от масата не напълно сит, а леко гладен. Намаляването на размера на порцията спомага за поддържането на теглото в нормални граници.

Не по-малко важен е и дневният режим, тъй като ако човек си ляга много късно през нощта, то през деня ще се чувства постоянно гладен и този апетит е много труден за обуздаване и почти сигурно е, че битката ще бъде загубена.

Затова лягането на време и достатъчното количество пълноценен сън е от съществена важност за поддържане на теглото в нормални граници, особено след навършването на 40 години. Но днес у нас могат да се срещат и доста 30-годишни, които вече имат проблеми с наднорменото тегло.

Причина за това е именно неправилният дневен режим, който води до съществено увеличаване на апетита и изпитване на истински зверски глад през деня.

Защо повечето хора напълняват след 40-годишна възраст
4.6 (91.25%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 00:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи