Защо повтаряме едни и същи грешки?

Диана
Написана от Диана февруари 7, 2016 11:40

Защо повтаряме едни и същи грешки?

Акценти:

  • Ситуации - еднакви
  • Чувства - идентични
  • Отношение - промяна

Свързани:

Много от нас, със сигурност, са забелязали, че поне веднъж в живота им дадена ситуация се е повторила, дори потретила понякога и т.н. И това може да бъде страшно изнервящо, защото честно казано, хората имаме склонността да допускаме едни и същи грешки непрекъснато.

И тези ситуации най-вероятно ще продължат да се повтарят, докато не си научим урока, а той е именно – да спрем да допускаме дадена грешка и да променим отношението си, което очевидно не е правилно към определено нещо.

Към това, което се повтаря.

Защо и кога трябва да променим отношението си към дадено нещо?

Когато виждаме, както вече казахме, че това нещо се повтаря. И ако това, което ни кара да чувстваме е лошо или по някакъв начин, негативно за нас самите, то това е сигурен знак, че трябва да променим нещо в поведението си към него.

Понякога това поведение не се изразява само в това да допуснем една и съща грешка видимо.

Понякога това означава да слушаме една и съща тъжна песен, която характеризира ситуацията ни, и с която се свързваме в дадения момент отново и отново. Или пък да реагираме по един и същи начин на определено отношение, което получаваме от другите.

И тази ситуация, която ни кара да се чувстваме негативно няма да спре да се повтаря под една или друга форма, защото може дори да не е същата ситуация.

Стига да усещаме, че начинът по който се чувстваме, е идентичен на този, по който сме се чувствали в даден момент преди и е именно идентичен по негативното в него, то това е достатъчно, за да ни накара да се замислим.

И да направим каквото трябва, за да спрем да се чувстваме така.

Но това звучи много по-лесно на пръв поглед отколкото е всъщност?

Защо правим едни и същи неща?

Навик. Чисто и просто навик.

Когато си изградим определено отношение към нещо, то това отношение е трудно да бъде променено от само себе си. Трябва да работим по него.

Но честно казано, хората сме свикнали да си мислим, че „сме си такива“ и няма как да се променим, а това е огромна заблуда, от която няма никакъв смисъл. Защото можем да постигнем всичко, стига да поискаме и стига да си повярваме и да направим това, което се иска от нас, за да напреднем по въпроса.

И е хубаво да сме гъвкави в това отношение. Хубаво е да можем да приемаме и други гледни точки и да погледнем нещата по различни начини.

Да експериментираме и да видим кой подход с кой човек и с коя ситуация ни се отразява най-добре на нас. А не винаги да подхождаме с еднакво отношение и намерение към всички.

Защото хората сме различни и колкото по-бързо се научим да се променяме и да се адаптираме според ситуацията толкова по-добре.

Разбира се,без да губим същността си. Трябва да останем естествени. Трябва да останем истински. Но не в стил „кон с капаци“, без да приемаме чуждо мнение и без да искаме да чуем другите.

Трябва да видим кое наше действие как ни кара да се чувстваме и да започнем да правим това, което не ни кара да се чувстваме зле, а напротив – прави ни щастливи.

Защото ако ние не го направим, то никой няма да го направи за нас.

Защо повтаряме едни и същи грешки?
4.4 (88.39%) 62 глас[а]

Диана
Написана от Диана февруари 7, 2016 11:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи