Защо „прочистването“ на организма от „шлаки“ и „токсини“ е всъщност мит?

Мария
Написана от Мария декември 13, 2014 17:16

Защо „прочистването“ на организма от „шлаки“ и „токсини“ е всъщност мит?

Акценти:

 • Защо не е необходимо да се прочистваме, ако сме здрави?
 • Какво означава думата "детоксикация"?
 • Знаят ли производителите на препарати за прочистване, какво означава думата детоксикация?
 • Изначално ли токсините присъстват в човешкото тяло?

Свързани:

В последно време се появяват все повече програми за „прочистване“ или „детоксикация“ на тялото. Авторите на тези програми, както и собствениците на центровете за неконвенционална медицина, обещават да избавят всеки, който пожелае от „токсините“ и шлаките.

Въпреки това официалната медицина и към настоящия момент не може да си изясни за какви „токсини“ и „шлаки“ става дума в рекламите на тези програми за „детоксикация“.

Разбира се, идеята, че чаша сок от моркови и очистителната клизма са в състояние да „отмият“ всички „калорийни грехове“ на любителите на висококалоричните храни от заведенията за бързо хранене, а също и тези, които обичат редовно да пият повечко алкохол, е изключително привлекателна.

За съжаление, това е просто нереалистично. Детоксикацията и избавянето от шлаките е само една маркентигова концепция, чиято цел е ефективната продажба на определени стоки и услуги.

Всъщност не съществува нито един способ за „прочистването“ на органите и тъканите на човешкото тяло до „блясък“. Но и това не е необходимо – здравият организъм прекрасно се справя със задачите да поддържа подходящ химическия си състав.

„Думата „детоксикация“ има две значения“ – посочва Edtsart Ernst, професор по комплементарна медицина от Ексетърски университет, Великобритания.

Първото включва избавянето на организма от последствията от злоупотребата с наркотици, а второто представлява метод, който използват „лечителите“, за да ни пробутат фалшивите програми за избавяне от несъществуващи шлаки.

Ако в тялото ви са се натрупали наистина токсични вещества, с които то не е в състояние да се справи, ще ви се наложи да потърсите помощ от токсиколог или ако състоянието ви е прекалено тежко може да се наложи хоспитализация, но в никакъв случай няма да ви помогнат суровите зеленчуци, нито пък хидроколонтерапията.

В здравия организъм с функцията по „детоксикация“ са ангажирани черния дроб, бъбреците, черния дроб и дори белите дробове и няма начин те да бъдат стимулирани да осъществяват тази си функция по-добре.

По-голямата част от продажбите на препаратите за прочистване за шлаките и токсините се обезпечават от самата концепция за изначално наличие на токсини в човешкия организъм – това са вредни вещества, които се вдишват или се приемат, тъй като се съдържат в храната.

И според учените би било добре, ако наистина тези препарати прочистват, да бъдат изследвани от независими експерти с цел тяхното усъвършенстване.

Въпреки това, когато през 2009 г. учените от асоциацията Sense about Science, което би могло да се преведе като „осмисляне в науката“ – се обърнали към 15 производители на препарати за детоксикация с молба да им разкажат за начина на действие на тези средства и нито един от тях не успял да формулира еднозначно какво означава думата детоксикация, освен че произхожда от токсини.

Методи за прочистване

Независимо от това, продукти и услуги, които ни предлагат да се отървем от токсините и шлаките, са изключително много. Таблетки, чайове, прочистващи организма настойки, маски за лице, соли за вана, шампоани, душ-гелове.

Йогата, очистителните козметични процедури, масажите и специфичните диети също са обявени за избавящи ни от шлаките и токсините.

Разбира се, ако се придържаме към очистваща диета, можем да свалим килограми, но това не се отнася и за токсичните вещества, които евентуално са се акумулирали в тялото ни.

Отделно си струва да се спомене и хидроколонтерапията. Поддръжниците на този метод твърдят, че изпражненията с течение на годините се натрупват по стените на червата и постепенно се абсорбират обратно в тялото.

За щастие, няма лекар, който да е виждал или учени да са доказали наличието на това митично явление. Но няма да трудно да открием медицински специалист, който да потвърди, че по време на процедурата можем да увредим червата си.

Има и други начини за очистване на червата. В спасителните таблетки производителите нерядко добавят полимери и хранителни оцветители. И при следващото изхождане човек вижда, че фецесът му е необичаен и сам се убеждава в ефективността на избраното от него хапче. Но, без да има и най-малка представа за това какво се случва с неговия организъм след приема на тези таблетки.

Още от способ за „избавяне от шлаките“ – гладуване или хранене само с храни от една и съща група. Катрин Колинз, диетолог в Лондонската клиника „Сейнт Джордж“ смята, че този подход е напълно погрешен.

„Отказът от определени групи храни или изборът само на някои от тях, не е това, което ни е необходимо.“ – посочва Колинз. Според нея истинския „детокс“ – това е отказът от тютюнопушене, редовна физическа активност и придържането към здравословен хранителен режим, като например Средиземноморската диета.

Пресните плодове и зеленчуци, рибата, зехтинът, пълнозърнестите храни, орехите – такъв хранителен режим „заставя“ организмът в цялост и в частност имунната му система да функционира по-ефективно. Почти всеки диетолог ще потвърди това.

Тогава защо толкова хора, се отказват да ядат пълноценна и разнообразна храна и се ограничават с избавящите ги от шлаки храни, подлагат се на болезнени и неприятни, а и скъпи процедури и купуват скъпи препарати за детоксикация?

Лондонският психолог Сюзан Маршан-Хейко смята, че всичко това се дължи на „разцвета“ на индустрията на оздравяването на тялото. „В търсене на произхода на това явление, трябва да се обърнем към недалечното минало.“ – посочва Сюзан Маршан-Хейко.

Според нея през 70-те години е започнала епохата на индустрията на красотата и на диетите. Фитнес центровете започнали да се появяват един след друг, хората са започнали да обръщат повече внимание на начина си на хранене. А „детокс“ специалистите просто са намерели начини да печелят от това.

Защо „прочистването“ на организма от „шлаки“ и „токсини“ е всъщност мит?
4.5 (90%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 13, 2014 17:16
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Светлана Благоева ноември 2, 12:27

  Що за некомпетентна статия и пълен PR на медицината, която има нужда от болни хора. Разбира се че, когато е неправилен начина на живот ще се натрупат токсини, с които естествените процеси в тялото няма да се справят. Всяка болест се корени в наличие на токсини. И ако нямаше токсини, тогава трябваше всички да сме здрави, да няма болници и животът да е едно много хубаво изживяване.
  Очистителните практики са необходими, за да живеем здрави, чистотата е в оновата на живота. Какво правят всички елементи – прочистват. Вятърът прочиства въздуха, водата е основно средство за почистване, огънят трансформира всичко в пепел, соковете детоксикират.
  Ако в едно тяло няма движение на енергията – се получава застой. И очистителните практики стимулират енергията, така че да няма такъв застой и затлачване на тялото.
  Още повече че днес сме затрупани от още повече токсини – естествените процеси на очистване са замърсени. Всичко това е продукт на невежеството и алността на хората. Сами си режем клона, на който седим. И подобни статии само доказват това.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи