Защо раните при диабет заздравяват много трудно

Мария
Написана от Мария май 11, 2015 10:55

Защо раните при диабет заздравяват много трудно

Акценти:

  • Стимулиране заздравяне на раните
  • Профилактика поява на рани при диабет
  • Процес на затваряне на раните при захарна болест

Свързани:

Порязванията при диабетиците заздравяват много трудно, тъй като белтъкът, дирижиращ този процес „полудява“ при ненормално висока концентрация на глюкоза в кръвта и започва да препятства тяхното заздравяване.

Малките увреждания на кожата при хората, страдащи от диабет могат да им създадат големи неприятности.

Поради това че раните при тях изключително бавно заздравяват, в тях често попадат бактерии и възникват незарастващи язви, които често принуждават лекарите да ампутират увредените крайници или да провеждат опасни за живота операции.

В последните години учените активно работят над създаването на лекарства, които биха стимулирали бърз растеж на тъканите на кожата и да помагат на тялото да затваря раните.

Например, през февруари миналата година швейцарски биохимици представили лекарство на основата на синтетичния аналог на хормона PIGF-2, което заставило раната върху тялото на мишки с диабет да се затвори за 5 дни. Въпреки това причините за бавната регенерация на кожата при диабетиците оставали неизвестни.

Дана Грейс от университета на щата Пенсилвания, САЩ, и нейните колеги разкрили механизма на възникване на този проблем, експериментирайки с мишки, при които бил увреден генът FOXO1, отговарящ за синтеза на хормона, който „дирижира“ процеса на заздравяване на раните.

Увреждането на този ген в организма на здрави мишки довело до това, което очаквали учените – раните започнали много бавно да заздравяват и по тяхното тяло започнали да се появяват язви.

Когато авторите на изследването направили същото с гризачите-диабетици, ефект бил, изключително неочаквано за тях, противоположен – проблемите със заздравяването изчезнали и раните започнали да се затварят.

Изненаданите учените решили да изяснят с какво е било свързано с това, проследявайки функцията на молекулата FOXO1 в кератиноцитите, съставляващи голяма част от повърхността на кожата – в организма на здравите мишки и при гризачите с диабет.

Установило се, че причината за необичайното поведение на този хормон била глюкозата – нейната повишена концентрация в кръвта и тялото на диабетиците принуждава FOXO1 да се съединява не с хормона на растежа TGF-алфа, а с белтъците CCL20 и SERPINB2, които потискали процесите на регенерация.

В резултат този процес на заздравяване не се ускорява, а се забавя в организма на диабетиците.

Профилактика

За да се избегне при диабет появата на рани и язви , които не заздравяват, е нужно да се съблюдават следните правила:

• Не ходете боси и внимателно оглеждайте обувките си, преди да ги обуете.
• Ежедневно оглеждайте краката си с цел установяване на каквито и да било травми;
• Мийте краката си всеки ден, използвайки неизсушаващи кожата средства;
• Спрете тютюнопушенето, тъй като никотинът влошава кръвообращението, а това усложнява процеса на регенерация на клетките и заздравяване на гнойните рани;
• Съблюдавайте правилата за безопасност при използване на камини, радиатори, печки или други отоплителни уреди, за да не се изгорите;
• При студено време – задължително се обувайте топло и стойте навън не повече от 20 минути;
• През лятото не използвайте обувки с прегради между пръстите;
• Носете няколко чифта обувки, като ги редувате;
• Не премахвайте от повърхността на кожата си мазоли и брадавици сами;
• Използвайте само удобни обувки и бельо, които не стягат кожата и без предизвикващи триене шевове;

Не е необходимо да престоявате във ваната или да си вземате душ прекалено дълго време, тъй като под въздействието на водата кожата се отпуска и се подува, което увеличава риска от получаване на травми.

Защо раните при диабет заздравяват много трудно
4.5 (89.01%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 11, 2015 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи