Защо раждането в късна възраст удължава живота

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2015 13:52

Защо раждането в късна възраст удължава живота

Акценти:

  • Късно раждане - дълголетие
  • Раждане в напреднала възраст и рискове от усложнения
  • Стареене на яйцеклетките - рискове от аномалии при детето

Свързани:

Всъщност до този извод стигнали учени от Бостънския университет, САЩ, които направили генетичен анализ на 462 жени – дълголетници и свързали тяхната възраст с раждането на техните деца.

Изследователите установили, че процесът на стареене при жените е пряко взаимосвързан с продължителността на периода на фертилност, която се определя от генетичните особености.

Според проведеното проучване, жените, родили първото си дете на 33-тата си година, доживявали до дълбока старост 2 пъти по-често, отколкото тези, които раждали до 30-годишна възраст.

Въпреки това, учените отбелязват, че това не означава, че жените трябва да отлагат майчинството. Но способността за зачеване на късна възраст говори за по-доброто здраве на жената и за това, че нейният организъм старее по-бавно.

Съвременната наука предполага, че продължителната фертилност – тоест способността за зачеване и раждане на здраво потомство – е обусловена генетично.

Според данните от доказателствената медицина, късната бременност се съпровожда от множество усложнения.

Освен това, сериозно се увеличават рисковете от раждането на дете с вродени заболявания и аномалии в развитието.

Ако при жените по-млади от 30 години рискът от спонтанен аборт е 10%, то при тези на 30-39 години се повишава до 17%, а над 40 годишна възраст нараства до 33%.

Вероятността от спонтанно прекъсване на бременността е свързано не само с възрастовите изменения на целия женски организъм, но и със стареенето на самите яйцеклетки, поради което може да се стигне до зачеване на плод със сериозни генетични нарушения.

Въпреки това, дори 50-годишните жени има реална възможност да родят здраво дете, като тази вероятност е 90%.

А шансовете за раждането на пълноценно дете при тях са почти еднакви, както и при младите жени, това показват резултатите от пренаталните изследване.

Следва да се отбележи, че от края на 70-те години на 20-ти век се наблюдава бързо нарастване на броя на жените, раждащи близо до 40-тата година и дори над 40.

За четвърт век броя на родилките сред жените на 35-39 години е нараснал с 90%, почти с толкова се увеличил и броя на младите майки, които са на 40 и повече години.

Ако преди 15 години „стари родилки“ жените на 25 години, то днес това определение се използва много по-рядко и то главно за родилите след 35-годишна възраст.

В тази връзка, следва да се посочи, че американски учени успяха да установят кога започва процесът на стареене на организма.

Те са убедени, че това не зависи от пола, телосложението, националността и много други фактори.

Оказало се, че този процес на стареене пряко зависи от образуването на миелин – това е съединение, което покрива нервните клетки и ги предпазва от вредните влияния.

В началото на 40-те години количеството на произведения миелин намалява, което негативно се отразява на функцията на главния мозък и на сърдечната дейност.

Също се нарушава опорно-двигателната функция, понижава се дори и еластичността на мускулите. Заради прекаленото силното увреждане на миелиновата обвивка на невроните се развива множествена склероза.

Калифорнийските учени смятат, че този процес, поне към настоящия момент е необратим.

Всички опити да се поддържа във форма тялото и постоянно трениране на ума само спомагат за подобряване на здравословното състояние, но не се постига удължаване на живота.

Въпреки това научната общност и досега няма единно мнение по този въпрос.

Защо раждането в късна възраст удължава живота
4.5 (89.23%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2015 13:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи