Защо разходките сред природата буквално преобразяват мозъка

Мария
Написана от Мария декември 2, 2015 23:36

Защо разходките сред природата буквално преобразяват мозъка

Акценти:

  • Разходки - зелени зони
  • Възстановяване на мозъка
  • Чувство за тъга - градски условия

Свързани:

Някои хора през цялата работна седмица мечтаят да си сложат раницата и да изминат няколко десетки километра. Но други са съгласни да си изядат вратовръзката, но не и да спят на земята.

На вашия мозък му все едно дали обичате природата или не. На него му е нужна зеленина. Природата е живителен балсам, и това е доказано от многогодишни изследвания.

Общуването с природата подобрява настроението, паметта, вниманието. И ако се отчете факта, че все повече хора се преместват да живеят в градовете, то излизането сред природата става все по-важно.

В България сега повече от 70% населението живее в градовете, но за 2014-та година се наблюдава, макар и минимално, увеличаване на селското население, поради спокойствието, тишината и по-чистия въздух в българското село.

По света повече от половината от населението живее в градовете.

И най-интересното е, че масовото преместване в блокове и жилищни кооперации се съчетава с бурното увеличаване психическите разстройства.

Градският мозък

Причините, поради които броят на хората с психически разстройства расте, са много.

Експертите говорят за намаляване на свободното време, включително и на децата, икономическите трудности, отпадането на моралните забрани за търсенето на психологическа помощ и за редица други фактори.

Малък брой заболявания са свързани с тревожността и депресията, които са разпространени сред градските жители. От доста отдавна психолозите подозират, че животът в града се отразява силно неблагоприятно на мозъка.

През 1984-та година биологът Едуард Уилсън описал положителното влияние на природата върху психическото състояние на човека в своята книга „Биофилия“.

Той предположил, че хората имат вроден стремеж да търсят връзка с растения и животни.

Статията била публикувана в известно британско медицинско издание, като била подкрепена с данни, получени в рамките на 20 изследвания, сравняващи жителите на градовете и на селата.

Оказало се, че афективните разстройства с 40% по-често се срещат в градовете. Тревожните неврози са по-характерни за градските жители. Разликата само частично се обяснява с демографските различия на градовете и селата.

Изследване на списание  Nature показва, че хората, отраснали на село, се справят по-добре със стреса, отколкото тези, отраснали в града, ако се съди по активността на амигдалата – зоната на мозъка, отговаряща за тревожността и усвояването на информация.

Други изследвания показват, че разходките в зелените зони подобряват настроението и когнитивните способности, както сред хората с депресии, така и при тези без психически разстройства.

Пейзажът отвъд прозореца се свързва с по-добра концентрация. Зеленото пространство около дома понижава нивата на котизола –хормона на стреса, и намалява тревожността, според оценки на специалистите.

Защо зеленината е толкова важна?

Още по-малко понятно е защо зеленината влияе толкова силно на здравето ни. Неотдавнашно изследване показва, че не е нужно човек да отива твърде далеч от града, за да защити мозъка си.

Достатъчна е 90-минутна разходка покрай улица, в която не се движат автомобили, за да се възстанови мозъка напълно.

За тази цел е подходящ градският парк, в който има достатъчно зеленина, макар и това да не се отнася за настоящия сезон, но все пак има и вечно иглолистни дървета.

При досег с природата участъците на мозъка, които се свързват с чувство за тъга и печал показват на ядрено-магнитен резонанс най-ниска активност.

Защо разходките сред природата буквално преобразяват мозъка
4.6 (92.17%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 2, 2015 23:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи