Защо разнообразното хранене предизвиква здравословни проблеми

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2015 12:08

Защо разнообразното хранене предизвиква здравословни проблеми

Акценти:

  • Разнообразно хранене - напълняване
  • Ягоди - вредни за здравето
  • Плодове - преяждане

Свързани:

Някои експерти в областта на здравословното хранене съветват да се консумира различна храна за поддържане на добро здраве.

Но американски учени твърдят, че такова хранене води до метаболитни нарушения.
Сътрудници на университета в щата Тексас установиха, че най-добрият начин за поддържане на добро здраве е правилното меню. По време на изследванията учените проучили начинът на живот на 6814 доброволци.

Изучавайки общото количество различни хранителни продукти, а също и анализирайки показатели като калоричност на храната и нейния състав, специалистите отговорили на въпроса колко вредна може да бъде разнообразната храна. Освен това експертите измерили нивото на съдържание на растителните влакна, солта, транс мазнините.

5 години по-късно авторите на проучването открили връзка между обема на талията на доброволците и диетата. След 10 години учените установили кои от участниците на изследването се е развил диабет втори тип.

Следва да се отбележи, че обемът на талията позволява да се определи нивото на абдоминалните мазнини и рискът от нарушаване на обменните процеси.

Резултатите от експеримента показват, че при хората с разнообразен хранителен режим обемът на талията се увеличил със 120% в сравнение с тези доброволци, които се придържали към определена диета.

Установило, че предпочитащите разнообразна храна много по-рядко от останалите хора употребявали здравословни храни, а вредните такива по-често се появявали на тяхната трапеза.

Например, при такива доброволци рядко възниквало желанието да ядат плодове и зеленчуци, а захарни изделия те употребявали твърде често.

Неотдавна учените направиха още едно любопитно откритие – установили, че почистването на кухнята спомага на човек да се избави от наднорменото тегло.

Специалисти от Корнелския университет съобщили, че представителките на нежния пол, които оставят храна на масата, много по-често преяждат.

До подобни заключения учените достигнали след подробно изучаване на 200 снимки на кухни.
Така дамите, които не вдигали храната от масата, добавили по 9 килограма към теглото си, в сравнение с тези участнички, които я прибирали.

Още по-неблагоприятен фактор се оказало присъствието на безалкохолни напитки, тъй като присъствието на такива напитки на масата довеждало до увеличаването на телесната маса с 12 килограма.

Същевременно, учените съветват да оставяме плодове на видно място, които позволяват да се отслабне с 6 килограма.

Но и с тях трябва да се внимава, тъй като прекаляването води до постепенно напълняване, а също и до доста сериозни проблеми с храносмилането – усещане за подуване на корема, повишено отделяне на газове, понякога се появява и диария, особено ако се преяде с презрели плодове или пък бъдат смесвани различни видове.

Някои плодове като гроздето например пък способстват за увеличаване на апетита. И затова не се учудвайте, че след като хапнете сладко грозде много силно ви се прияде и до такава степен, че да преядете.

Прекаляването с банани обикновено води до повишено образуване на газове и усещане за подуване на корема, което остава поне до следващото изхождане. Затова бъдете особено внимателни с мярката при консумацията на плодове.

От ягодите, които все още се намират по пазарите, пък е възможно развитие на алергична реакция, но разбира се, ако се прекалява с тях, макар и да са изключително полезни за черния дроб и за кожата, прекомерната им консумация ги прави вредни за здравето не само на храносмилателната система, но и като цяло.

Защо разнообразното хранене предизвиква здравословни проблеми
4.6 (91%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2015 12:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи