Защо с напредването на възрастта губим голяма част от приятелите

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 00:27

Защо с напредването на възрастта губим голяма част от приятелите

Акценти:

  • Приятелства - здраве
  • Приятели - младежи
  • Сложен подход - важни задачи

Свързани:

В детството и юношеството приятелството означава страшно много за нас, но с времето загубва своето значение.

Защо, израствайки хората губят голяма част от приятелите си и може ли да се избегне това?

Приятелството е доброволно. И това е неговата слабост.

В йерархията на отношенията приятелството се намира на последно място. Взаимоотношенията с любимия, родителите, децата – всички са над приятелството. Това житейско обстоятелство се взема предвид и от науката – изследванията на междуличностните отношения основно се отнасят за влюбените двойки и семейства.

Приятелството – това са уникални отношения, защото, за разлика от взаимоотношенията с роднините, ние избираме с кого да бъдем приятели. И за разлика от други доброволни връзки като интимните отношения и брака, приятелството няма формална структура.

Вие не можете да не се виждате и да не разговаряте със своята половинка цял месец, а с приятели можете.

Въпреки това изследване след изследване потвърждават, че приятелите са много важни за щастието на човека. А доколкото приятелството с течение на времето се променя, изменят се и изискванията на човека към неговите приятели.

Професор Уилям Равлинс от университета на Охайо споделя, че е чувал как за близки приятели разсъждават хора от различни възрасти – тийнейджър на 14 години и старец, достигнал вече почти 100 години. Има 3 описания на близки приятели – с такива, които можеш да си поговориш, от които ти зависиш и с които ти е добре.

Описанията не се променят през целия живот, но се изменят житейските обстоятелства, в която се проявяват тези качества.

Доброволният характер на приятелството го прави беззащитно пред житейските обстоятелства. Израствайки хората си поставят приоритети не в полза на приятелите – семейството и работата излизат на първо място.

И ако по-рано вие сте могли просто да отидете да почукате на съседната врата, за да извикате Кольо и да се разходите с него, сега вече трябва да се договаряте с него някак да отдели няколко часа, за да срещнете с него и да пиете бира веднъж месечно.

В приятелството прекрасното е това, че хората остават приятели просто защото го желаят и защото са избрали един друг. Но именно това пречи за запазването на приятелството за дълго време, защото също така доброволно можете да престанете да се срещате без съжаление и ангажименти.

През целия живот – от детската градина до старческия дом – приятелството подобрява здравето на човека както физическото, така и психическото. Но в процеса на съзряване хората променят своите приоритети, и приятелствата се променят – към по-добро или към по-лошо. Последното, за съжаление се случва по-често.

Как се променят приятелските отношения?

Младостта е най-доброто време за създаване на приятелски отношения. Именно през този период приятелството става по-пълно и значимо.
В детството приятелите – това са другите деца, с които е весело да си поиграеш.

Подрастващите вече откриват своите чувства, подкрепят се един друг. Но в пубертета приятелите още само изследват и тестват себе си и другите, като така узнават какво означава „близък човек“. Приятелството им помага в това.

С течение на времето, преминавайки от юношеството в младостта, хората стават по-уверени в себе си, те търсят хора, които споделят техните възгледи върху важните неща.

Въпреки новият, по-сложен подход към приятелствата, младежите все още имат достатъчно време, за да го посвещават на приятелите. Младите хора разходват за срещи с приятели от 10 до 25 часа седмично.

Как приятелствата отиват на заден план?

Когато хората достигнат зряла възраст, им се появяват много неотложни и важни задачи, отколкото срещи с приятели. Много по-лесно е да се отложи или отмени среща с приятели, отколкото играта с детето или важна бизнес среща.

Защо с напредването на възрастта губим голяма част от приятелите
4.5 (90.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 00:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи