Защо с възрастта махмурлукът става все по-тежък и напиването е по-бързо

Мария
Написана от Мария август 17, 2016 23:14

Защо с възрастта махмурлукът става все по-тежък и напиването е по-бързо

С възрастта човек започва по-лошо да понася алкохолните напитки по редица причини. Това може да бъде обусловено не само от биологични фактори и от процеса на стареене като такъв, но и от начина на живот, който водите.

На 18 години сутрин с махмурлук – това е когато ви се иска да пиете, а ако ви боли главата, това означава, че алкохолът е бил некачествен.

На 25 сутринта след пиянска вечер напомня на ад – в главата ви сякаш въртят остър нож, гади ви се, мислите блуждаят бавно, но непрекъснато. На 29 алкохолното опиянение ви държи цял ден, а понякога дори и на следващия.

Защо се случва така? Всъщност причините са няколко.

По-малко чернодробни ензими

Една от основните причини, поради които махмурлукът става все по-мъчителен, се състои в това, че започвате да понасяте алкохола не толкова добре.

Всяка чаша бира или питие силна напитка се преработва около 2 часа – точното време може да се изчисли, като се вземат предвид полът, възрастта и теглото.

Ето как се случва всичко – чернодробните ензими, алкохолдехидрогеназата, преработват алкохола в ацеталдехид. Впоследствие другите ензими, дехидрогеназата на алдехидите, правят от тях ацетат, който се превръща във въглероден диоксид и във вода.

Когато сте на 21, този процес протича леко. Но с времето нивото на необходимите ензими се понижава, и на организма му отнема много повече време за преработването на високотоксичния ацеталдехид.

Това вещество по-дълго се намира в организма, предизвиква главоболие, гадене и други познати на всички ни симптоми.

Повече мазнини, по-малко вода

Същ с възрастта се променя общия състав на тялото. Хората натрупват повече мазнини, поради които организмът става по-възприемчив към действието на спиртните напитки.

Мазнините не поглъщат алкохол, и при човек с голям процент мазнини в организма спиртът се усвоява по-лошо. Ето защо жените, по природа, имащи по-голям процент мазнини, отколкото мъжете, по-бързо се напиват от малко количество алкохол.

Освен това с възрастта тялото губи вода – на 20 години в организма има повече вода, отколкото на 40. А колкото по-малко е водата, толкова по-висока ще бъде концентрацията на алкохол в организма след неговата употреба.

Отслабване на имунитета

С възрастта организма отслабва, и вие се възстановявате по-трудно след въздействието на различни увреждащи фактори – болести, травми, алкохол.

Ако имате деца, знаете, че драскотините и раните по ръцете, при тях зарастват буквално за 2 дни. Но ако вие си порежете пръста, ще ви е необходима не по-малко от седмица, за да ви се затвори напълно раната.

При тийнейджърите болките в мускулите минават много бързо, а ако човек на възраст направи тежка тренировка, това може да го изкара от релси за няколко дни.

Влияние на начина на живот

Има значение не само състоянието на организма, но и начинът на живот, който водите. Много по-лесно е да се справите с главоболие, ако след бурния петък си лежите тихо в леглото и си почивате.

Но ако у вас имате няколко крещящи деца, и трябва да готвите, чистите или да ходите на работа, главоболието рискува да се превърне в истински кошмар.

През 2013-та година изследване установи, че възрастта, в която махмурлукът е най-ужасен, е 29 години. И не заради физически фактори, а поради едновременното влияние на биологията и на обстоятелствата.

На 29 хората се придържат към алкохолните навици, останали от юношеството, дори ако махмурлукът е вече истинско мъчение за тях.

Защо с възрастта махмурлукът става все по-тежък и напиването е по-бързо
4.4 (88.7%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 17, 2016 23:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи