Защо са опасни инфекциите, предизвикани от бактерията Clostridium difficile

Мария
Написана от Мария март 12, 2015 15:30

Защо са опасни инфекциите, предизвикани от бактерията Clostridium difficile

Акценти:

  • Clostridium difficile - опасна
  • Рискови групи от населението
  • Антибиотикотерапия - противоепидемичен режим

Свързани:

Ново изследване, проведено под ръководството на специалисти на Центъра по контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че през 2011 г. във САЩ бактерията Clostridium difficile е предизвикала 500 хиляди случаи на заболяване и повече от 15 хиляди смъртни случая.

Авторите на изследването публикували, получените от тях резултати в New England Journal of Medicine.

Те смятат, че това проучване подчертава важността на грамотното назначаване на антибиотици само по строги показания и строго съблюдаване на противоепидемичния режим в лечебните заведения, тъй като именно тези 2 фактора играят решаващо значение при решаването на проблема с инфекциите, предизвикани от Cl. Difficile.

Бактерията Cl. Difficile предизвиква колит – възпаление на дебелото черво. Заразяването с този микроорганизъм е възможно след съприкосновение с повърхности или предмети, замърсени с фекалии, в които се съдържат.

Симптомите на инфекция, предизвикана от Бактерия Cl. Difficile се състоят в треска, диария, повръщане, загуба на апетит и болки в стомаха.

Хората, които приемат антибиотици срещу други заболявания, са най-предразположени към инфектиране с Cl. Difficile, тъй като антибиотиците унищожават полезните бактерии в червата и на този фон Cl. Difficile много по-лесно се размножава – тя е нечувствителна към повечето антибактериални препарати.

И след като човек приема антибиотици условията в червата му стават изключително подходящи за възпроизводството на бактерията.

Според данните на CDC повече от половината от пациентите, които са в режим на болнично лечение, получават и антибиотикотерапия, поради това лечебните заведения са основен източник за предаване на Cl. Difficile.

Нещо повече, предишни изследвания показаха, че около 30-50% от антибиотиците, назначавани в болниците и лечебните заведения, се прилагат, без никакви показания или неправилно, което увеличава риска, както за самите пациенти, така и за тези, които влизат в контакт с тях след изписването от лечебното заведение.

Особено сериозен е този проблем в закритите учреждения, такива като старческите домове.

Целта на това изследване било да се оцени бремето на Cl. Difficile в САЩ.

Водещият автор на изследването Dr. Fernanda C. Lessa, медицински епидемиолог в CDC и екип учени пристъпили към откриването на случаи на Cl. Difficile в 10 географски района в САЩ през 2011 г.

Основавайки се на своите резултати, учените твърдят, че през 2011 година в САЩ около 453 хиляди души били инфектирани с Cl. Difficile. А били регистрирани 29 300 смъртни случая 30 дни след поставянето на диагнозата за инфекция с тази бактерия. От тези смъртни случаи по оценки на учените около 15 хиляди били свързани с Cl. Difficile.

Изследването показало, че хората на възраст над 65 години са особено уязвими към заразяване с с Cl. Difficile. Приблизително всеки 3 случай на заболяване, причинено от тази бактерия е бил регистриран при хора от тази възрастова група.

И те всъщност са основните разпространители на инфекцията. Освен това, около 80% от смъртните случаи, дължащи се на инфекция, предизвикана от Cl. Difficile били при пациенти на възраст на 65 и повече години.

Авторите на изследването отбелязват, че жените са били по-уязвими на инфекции с Cl. Difficile.

Приблизително около 2/3 от случаите на инфекции с тази бактерия са били свързани с престой в медицински учреждения, съгласно получените данни в резултат на проведеното изследване. А от тях почти ¼ се случили по време на хоспитализация и също толкова се случили в домовете на хора в напреднала възраст.

Защо са опасни инфекциите, предизвикани от бактерията Clostridium difficile
4.5 (89.41%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 12, 2015 15:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи